określ wzajemne połozenie okregow
dotiw: określ wzajemne połozenie okregow o rownanich x2+y2−4x+2y+4=0 oraz x2+y2−8y=0
25 sie 10:51
25 sie 10:54
dotiw: wiem ale nie wiem jak poprzekształcać te rownania
25 sie 10:55
Piotr 10: Możesz na dwa sposoby to zrobić
Zwinąć we wzory skróconego mnożenia
lub patrz tablice matematyczne strona 6 podpunkt ''Równanie okręgu"
25 sie 10:56
dotiw: z pierwszym sobie poradzilem , a drugie rownanie ?
25 sie 11:08
Piotr 10: x
2+y
2−2ax−2by+c=0
gdzie S=(a;b) r>0
−8y=−2by
b=−4
−2ax=0
a=0
S=(0;−4)
Lub też tak
(x−0)
2+(y−4)
2 −16=0
(x−0)
2+(y−4)
2=16
S=(0;4) r=4
25 sie 11:13
Piotr 10: Tam na początku b=4 i S=(0;4) wkradł się bład
25 sie 11:16