Do postaci ogolnej
Radipo: f(x)= −3 (x−7)2 +1 f(x)= − 2 (x−5) (x+2)
Przedstawic w postaci ogólnej. Bardzo prosze o rozwiazanie to naprawde jest wazne.
26 sie 12:36
bezendu: Chyba żartujesz kolego? ZK podał Ci już co masz zrobic w innym temacie....
26 sie 12:40
Radipo: Prosze tylko o rozwiazanie..
26 sie 12:43
bezendu: Masz podane w tamtym temacie
26 sie 12:45
Radipo: eh jestem za tepy a naprawde jest mi to potrzebne.
26 sie 12:48
ZK: Dobrze . Tylko zastaniawiam sie co CI to da ze dostaniesz gotowca . No ale moze sprobuje CI to
wytlumaczyc
f(x)=−3(x−7)2+1
Kolejnosc wykonywania dzialan jest taka ze najpierw to co jest w nawiasie i potegowanie
masz tu wzor skroconego mnozenia (x−7)2=x2−14x+49 zobacz tamtem temat co napisalem
Dostaniemy f(x)=−3(x2−14x+49)+1 to f(x)= teraz mnoze −3 przez kazdy wyraz ktory jest w
nawiasie i dodaje na koncu ta jedynke to f(x)=−3x2+42x−147+1 to f(x)=−3x2+42x−146 to jest
postac ogolna
Natomiast f(x)= −2(x−5)(x+2)−−−−− najpierw pomnoze −2 przez kazdy wyraz w 1 nawiasie i dostane
f(x)=(−2x+10)(x+2) jesli mam pomnozyc dwa niawiasy ze soba to mnoze kazdy wyraz z pierwszego
nawiasu przez kazdy wyraz drugiego nawiasu
czylif(x)= −2x*x−2x*2+10*x+10*2 to f(x)=−2x2−4x+10x+20 −poredkuj wyrazy podobne i masz postac
ogolna
26 sie 13:14