Długość łuku krzywych
elektron: Mam zadanie w którym muszę policzyć długość łuku krzywej. Proszę o pomoc i wskazówki.
y = 2(cost + tsint)
x = 2(sint + tcost) , gdzie 0 ≤ t ≤ π
26 sie 11:48
AS: Zadanie sprowadza się do obliczenia całki
L = ∫√(x'(t)2 + (y'(t)2dt w granicach od t1 do t2.
26 sie 11:54
elektron: pochodna tego wyrażenia : 2(cost + tsint)" = 2tcost?
26 sie 12:47
Mila:
x'(t)=2*(cost+1*cost+t*(−sint))=2*(2cost−tsint)=4cos(t)−2tsin(t)
y'(t)=2*(−sin(t)+1*sin(t)+t*cost)=2t*cos(t)
L=0∫π*√(4cos(t)−2tsin(t))2+(2tcos(t))2 dt
26 sie 17:28