funkcje
wolf: Wykaż, że funkcja opisana wzorem f(x)=√x −√−x jest jednoczesnie parzysta i nieparzysta
26 sie 20:34
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
zauważ jaka jest dziedzina tejże funkcji
26 sie 21:30
wolf: nie mam pojęcia jak jest z różnicą
26 sie 23:19
Piotr 10: Wyrażenie pod pierwiastkiem jest zawsze większe bądź równe zero
26 sie 23:28
Dominik: roznica w zaden sposob nie wplywa tutaj na dziedzine.
26 sie 23:29
Piotr 10: √x⇒x≥0
√−x⇒−x≥0⇒x≤0
Robisz teraz cześć wspólną z tego i wysuń wniosek
26 sie 23:31
wolf: D:{0}?
26 sie 23:34
Dominik: niewatpliwie
w koncu x ≥ 0 ∧ x ≤ 0 ⇔ x = 0
26 sie 23:35
wolf: i co dalej jak sprawdzić dla jednego punktu podstawić za x 0?
26 sie 23:39
Piotr 10: Masz teraz funkcję stałą f(x)=0, a więc ?
26 sie 23:39
wolf: to jest symetryczna i względem osi Y i względem początku układu współrzędnych?
26 sie 23:41
Dominik: wolf, smialo, nie zadawaj pytan, a wyciagaj wnioski.
26 sie 23:43
Piotr 10: Tak. Narysuj sobie, to zobaczysz od razu
26 sie 23:52