Całka podwójna na obszarze trójkąta
Max:

Proszę o rozwiązanie zadania

∫∫(x+y−2)dxdy na obszarze trójkąta x=2 i y=2
24 sie 11:29
ejendi:
pole trójkąta
ah/2=2*2/2=2
całka pojedyńcza
y=−x+2
0<x<2
∫(−x+2)dx=−x2/2+2x=−4/2+4=2
całka podwójna się zeruje, nie wiem dlaczego
∬(x+y−2)dxdy
0<x<2 i 0<y<2
∬(x+y−2)dxdy=∫(∫(x+y−2)dy)dx=∫(xy+y2/2−2y)|dx
=∫(2x−2)dx=2∫(x−1)dx=2(x2/2−x)=2(2−2)=0
25 sie 14:14
Patryk:
0<x<2
0<y<−x+2
25 sie 15:13
Mila:
(0,2), (2,0)
Prosta y=−x+2
0∫
2[
0∫
−x+2(x+y−2)dy]dx=
| | 1 | |
=0∫2([xy+ |
| y2−2y]0 −x+2)dx= |
| | 2 | |
| | −1 | |
=0∫2( |
| x2+2x−2)dx= dokończ= |
| | 2 | |
25 sie 21:34