Oblicz
kodofix: Witam serdecznie

Mam problem z liczeniem granicy w tym zadaniu gdyż logarytmy są moim słabym punktem. Proszę o
pomoc.
Lim(x→
∞) log
2 ( 1 + 2
x )/ log
3 ( 1 + 3
x ) =
26 sie 16:10
wredulus_pospolitus:
ale jakiej konkretnie pomocy od nas oczekujesz

proponuję skorzystać z tzw. o 3 ciągach
26 sie 16:35
ICSP: chyba o trzech
funkcjach ?
26 sie 16:40
wredulus_pospolitus:
ciii
funkcja, ciągi ... bez jaka to różnica

TW jest takie samo i tu i tu
26 sie 16:41
wredulus_pospolitus:
a funkcja to przecie taki "troszeczkę" bardziej "gęsty ciąg"
26 sie 16:42
Mila:
| | ln(1+2x) | |
log2(1+2x)= |
| |
| | ln(2) | |
| | ln(1+3x) | |
log3(1+3x)= |
| |
| | ln(3) | |
| | ln(3) | | ln(1+2x) | |
limx→∞( |
| * |
| =H= |
| | ln(2) | | ln(1+3x) | |
| | ln(3) | | 2x*ln(2) | | 3x*ln(3) | |
=limx→∞( |
| * |
| : |
| = |
| | ln(2) | | 2x+1 | | 3x+1 | |
| | 2x | | 3x+1 | |
lim x→∞ |
| * |
| =1*1=1 |
| | 2x+1 | | 3x | |
26 sie 16:47
kodofix: czyli po ograniczeniu go z lewej i prawej to bedzie
(juz bez limesów pisze)
log
22
x / log
3x < funkcja jak wyżej < log
22
x+1 / log
33
x+1
co daje wynik 1 zgadza sie ?
26 sie 16:50
kodofix: O ktoś wyliczył przez czas jak pisałem

tylko liczyłem sobie bez de l'hospitala

bo u nas
różnie wykładowca na to patrzy

Dzięki wielkie za pomoc
26 sie 16:52
wredulus_pospolitus:
ograniczenie bardzo złe
26 sie 17:43