rozwiaz rownania.
agnieszka.c: a) 2x4-8x3+6x2=0 b) x3+5x2-x-5=0 c)x4+x3-8x-8=0 d)x4-5x2+4=0 e)x3-6x2+11x-6=0
15 mar 21:03
tim: Mam prośbe na przyszłość zamiast x4 pisz x ^ 4 [bez spacji] x4
15 mar 21:05
Spike: To ja tylko powiem co trzeba zrobić ( wymagany twój wkład własny

a) wyciągnąć x
2 przed nawias i z Δ obliczyć pozostałe miejsca zerowe
b) wyciągnąć x
2 przed dwa pierwsze wyrazy i -1 z dwóch pozostałych przed nawias, później
wyciągnąc wspólny nawias i ze wzoru skróconego mnożenia obliczyć pozostałe miejsca
zerowe
c) dokładnie to samo
d) rozwiążę
x
4-5x
2+4=0
x
2 zastepuję literką T
T=x
2, T≥0
T
2-5T+4=0
Δ=25-4*4=9
√Δ=3
T
1=(5-3)/2=1
T
2=(5+3)/2=4
Postać iloczynowa wygląda tak
(T-1)(T-4)=0
T=x
2
(x
2-1)(x
2-4)=0
(x-1)(x+1)(x-2)(x+2)=0
miejsca zerowe: x=1, x=-1, x=2, x=-2
e) za chwilę, kolacja
15 mar 21:13
Spike: e) nie widzę niczego co można wyciągać, więc próbuję doprowadzić tę funkcję jako iloczyn
dwumianu i funkcji kwadratowej ( dla której mogę zastosować już Δ), więc korzystam tutaj
ze Schematu Hornera, co możesz przyjąć jako gotowiec

x
3-6x
2+11x-6=(x-2)(x
2-4x+3)=0
Δ=16-12=4
√Δ=2
x
1=(4-2)/2=1
x
2=(4+2)/2=3
(x-2)(x-1)(x-3)=0
miejsca zerowe to: x=2, x=1, x=3
15 mar 21:19
Spike: Gdybyś miała z czymś problem, pisz.
15 mar 21:21
Agnieszka. C.: Witajcie prosze rozwiazcie te moje zadania. Ale wszystkie. zad.1. Majac dane
wielomiany: W(x) =x3 -3x2 +5x -2 oraz P(x)= 2x2+4x +2 wyznacz wielomian Q(x) oraz podaj
jego stopien: a) Q(x)=3W(x)-4P(x) b) Q(x)=2W(x)+P(x). Zad.2 Rozwiaz rownania: a) 2x4
-8x3 +6x2 =0 b) x3 +5x2 -x -5=0 c) x4 +x3 -8x -8 =0 d) x4 -5x2 +4 =0 e) x3 -6x2 +11x
-6 =0. Zad.3 Rozloz wielomian na czynniki: a) W(x)= 3x4 -12x2 b)P(x)= x6 +7x5 +6x4
c)Q(x)= x4 +x3 -4x2 -4x. Zad.4. Rozwiaz nierownosci: a) x3 -2x2 -9x +18 >0 b) x3 -7x
-6 <0 Zad.5. Znajdz pozostale pierwiastki wielomianu W(x)=x3 -5x2 -2x +24 wiedzac, ze
jednym z jego pierwiastkow jest -2. Zad.6. Nie wykonujac dzielenia oblicz reszte z
dzielenia wielomianu W(x)= 2x3 +6x2 -8 przez dwumian x+2. Zad.7. Jaja liczba musi byc
a zeby wielomian W(x)=x3 -6x -3a byl podzielny przez dwumian x-a. Pomocy.
16 mar 19:51
Spike: 1) Proste działania, ponieważ w wielomianach wszystko oprócz dzielenia ( no może nie
dokońca jak się je już zrozumie) wykonuje się jak działania na normalnych liczbach.
Więc.
W(x) =x3 -3x2 +5x -2 oraz P(x)= 2x2+4x +2
a) Q(x)=3W(x)-4P(x)
Q(x)=3*(x3 -3x2 +5x -2)-4*(2x2+4x +2)
rozwiążesz coś takiego? po prostu zamiast litery W(x)/P(x) podstawiasz wielomian podany w
zadaniu
16 mar 20:41
Spike: 2)
a) 2x4 -8x3 +6x2 =0
b) x3 +5x2 -x -5=0
c) x4 +x3 -8x -8 =0
d) x4 -5x2 +4 =0
e) x3 -6x2 +11x-6 =0
wczoraj pisałem jak je zrobić
16 mar 20:42
Spike: Zad.3 Rozloz wielomian na czynniki:
a) W(x)= 3x4 -12x2
b)P(x)= x6 +7x5 +6x4
c)Q(x)= x4 +x3 -4x2 -4x.
rozłożyć na czynniki to znaczy przyrównać ten wielomian do 0 i stworzyć z niego postać
iloczynową
a) 0=3x4-12x2
0=x2(3x2-12)
Δ=0-4*3*(-12)=-12*(-12)=144
√Δ=12
x1=-12/6=-2
x2=12/6=2
x2(x-2)(x+2)=0
x=0, x=2, x=-2
b)
0=x6 +7x5 +6x4
0=x4(x2+7x+6)
Δ=49-4*6=49-24=25
√Δ=5
x1=(-7-5)/2=-12/2=-6
x2=(-7+5)/2=-1
X4(x+6)(x+1)=0
x=0, x=-6, x=-1
c)
0=x4 +x3 -4x2 -4x
0=x2(x2+x)-4(x2+x)
0=(x2+x)(x2-4)
0=x(x+1)(x2-4)
nastepny nawias ze wzoru skróconego mnożenia
0=x(x+1)(x-2)(x+2)
x=0, x=-1, x=2, x=-2
16 mar 20:52
Spike: Zad.4. Rozwiaz nierownosci:
a) x3 -2x2 -9x +18 >0
b) x3 -7x -6 <0
a)
x3 -2x2 -9x +18 >0
x2(x-2)-9(x-2)>0
(x-2)(x2-9)>0
(x-2)(x-3)(x+3)>0
miejsca zerowe
x=2, x=3, x=-3
jeśli wiesz jak narysować tego "wężyka" ( tą funkcję) to robisz to i odczytujesz wartości
które są wieksze od 0
I + +++++++++ I I ++++++++++++++
----------(-3)------------------(2)--------------(3)--------------------
- - - - - - I I - - - - - - - - I
x∈(-3,2)U(3,+∞)
b spróbuj sama tym samym sposobem:
wyznaczyć pierwiastki ( miejsca zerowe) wielomianu poprzez rozłożenie go na czynniki,
później narysowanie funkcji i odczytanie
16 mar 20:57
Spike: Zad.5. Znajdz pozostale pierwiastki wielomianu W(x)=x
3 -5x
2 -2x +24 wiedzac, ze
jednym z jego pierwiastkow jest -2.
skoro jednym z jego pierwiastków jest -2, to można od razu ze schematu hornera ( znasz
go

) podzielić ten wielomian przez -2
x
3 -5x
2 -2x +24
1 -5 -2 24
-2 1 -7 12 0
W(x)=(x+2)(x
2-7x+12)
drugi nawias z delty
Δ=49-4*12*1=1
x
1=(7-1)/2=3
x
2=(7+1)/2=4
pozostałe pierwiastki tego wielomianu to 3 i 4
16 mar 21:01
Spike: Zad.6. Nie wykonujac dzielenia oblicz reszte z
dzielenia wielomianu W(x)= 2x3 +6x2 -8 przez dwumian x+2.
wzór na wielomian to
W(x)=Q(x)*P(x)+R(x) gdzie r(x) to reszta wielomianu
wzór dwumianu- (x-a)
skoro ma być reszta z tego dwumianu, to nie jest on pierwiastkiem, więc gdyby podstawić a
pod x to powinno coś zostać, więc
W(-2)=2(-2)3+6(-2)2-8
W(-2)=-16+24-8=0
reszta z dzielenia wielomianu przez ten dwumian wynosi 0, więc ten dwumian jest jednak
pierwiastkiem tego wielomianu
16 mar 21:22
Spike: Zad.7. Jaja liczba musi byc
a zeby wielomian W(x)=x3 -6x -3a byl podzielny przez dwumian x-a.
ze schematu hornera
x3 -6x -3a
1 0 -6 -3a
a 1 a -6+a2 -6a+a3-3a > ostatnie wyrażenie musi być równe 0
żeby wielomian był podzielny przez a
a3-9a=0
a(a2-9)=0
a(a-3)(a+3)=0
a=0, a=3, a=-3
to są odpowiedzi
16 mar 21:26
Basia: Dobrze Spike ! Wszystko gra !
17 mar 12:09
Mistrz: Jak obliczyc .Rozwiąż nierówność

X³−2x²−9x+18>0
6 kwi 18:50
Mistrz: Sorry widzę ze wyżej jest
6 kwi 18:54
Kaś: 3x3 − 2x2 − 6x + 4 = 0
9 kwi 11:50
ICSP: grupowanie wyrazów.
9 kwi 11:53
Kaś: Możesz to rozwiązać ?
9 kwi 12:05
Kaś: Mam jeszcze inne zadania..
9 kwi 12:05
ICSP: 3x3 − 2x2 − 6x + 4 = x2(3x−2) − 2(3x−2) = (x2−2)(3x−2) = (x−√2)(x+√2)(3x−2)
9 kwi 12:07
Kaś: Wiedząc, że dla kąta ostrego alfa w trójkącie prostokątnym cos alfa + sin alfa = 2√3 / 3.
Oblicz wartość wyrażenia sinus alfa * cosinus alfa
9 kwi 12:08
Kaś: .
Ania w ciagu semestru otrzymala stopnie z odpowiednimi wagami( tabela nizej) oblicz srednia
wazona ocen Ani. jaka ocene semestralna powinna otrzymac?
klasowki oceny 3,4 waga 4
sprawdziany 5,4 waga 3
prace dlugoterminowe oceny 2,6 waga 2
9 kwi 12:18
Kaś: ?
9 kwi 12:33
Kaś: Punkty A=(−1,4), B=(5,−2), C=(7,2) sa kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz
współrzędne wierzchołka D tego równoległoboku.
9 kwi 12:37
bartek: w(x) = 3(9x2− 4)(2x+1)2(3−x)3
19 wrz 17:26
Kalyna: W(x)= 5x5−10x3+5x
5 gru 13:50
Maja : 1/3x3/5x5/8 ułamki
6 wrz 18:34
ANDRZEJ: W[X]=3X/5−2X+3 6[X]= −4/6+3X/4−5X/2+4X W[X]+6[X]
10 wrz 09:18
xyz: rozwiąż:
4xkwadrat+6x=9xkwadrat−15x
12 wrz 20:27
Angela: witajcie

czy ktoś mógłby rozłożyć mi ten wielomian na czynniki :w(x)=9x
4+6x
2+1 ?
15 wrz 11:17
Basia:
policz ile to jest (3x2+1)2
15 wrz 11:22
Kubix93: Dla jakich argumentow wartosci a,b,c wielomiany sa rowne:
W(x)=2x3−8x2+7x−15 P(x)=2x3+(a+4)x2+(5b−2)x+c−30
16 wrz 11:34
Piotr:
a kiedy wielomiany sa rowne ?
16 wrz 11:42
Asia: prosze jesli umiecie rozwiązać zadania.Oto.Wyznacz iloczyn.a}.{x do 2 potęgi minus 2 }do potęgi
2
3 paź 12:54
ja: 1.Rozwiąż równanie.Znajdź najpierw pierwiastki całkowite
a) x3−6x2+9x−4=0
b)3x3+3x2−5x+2=0
c)x3+6x2+10x+3=0
d)4x3+16x2+13x+3=0
2.Rozwiąż równanie.
a)x4−4x3+8x2−20x+15=0
b)x4+x3−11x2−9x+18=0
c)2x4−8x3−9x2−4x−5=0
d)x4−x3−7x2+13x−6=0
e)x4−4x3+6x2−4x+1=0
f)x4+3x3−5x2−12x+4=0
9 gru 21:52
weronika: −x+7=5x+1
2 lut 21:46
kate: czy nie wstyd wstawiać takie równanie Weronika?
−x+7=5x+1
−x−5x=1−7
x=1
5 lut 10:10
łukasz:
5 lut 17:30
jola: rozwiąż równanie x4+x3−8x−8=0
27 lut 18:51
Radzio: oblicz miejsce zerowe 6x3+x2−4x+1
4 mar 14:51
Krzysiek : 1. Sprawdz czy suma wspolczynnikow =0 wtedy pieriastkiem jest 1
2. Jesli nie to szukaj pierwiastkow wsrod dzielonikow wyrazu wolnego , Tutaj wyrazem wolnym
jest 1 wiec dzielnikami beda +/−1 .
3. jak juz poszukasz to podziel wielomian przez (x− ten pierwiastek )
A dalej to z gorki . czesc.
4 mar 16:34
kacwol1232interia.pl: 7y−8=−y+24
5 mar 19:53
monyka: oblicz wartosc wielomianu w(x)= x3 + 4x2 −5x dla x= −2√3
10 mar 11:30
INKA: −(5x)2−2x)+(3−2x2+8x)=
10 mar 16:52
ila: 2x3−6x
U(x3+7x2−3x−21
wyznacz dziedzine tego wyrażenia
przekształć to wyrażenie do postaci ułamka nieskracalnego
11 mar 11:51
ila: przekątna trapezu równoramiennego tworzy z dłuższą podstawą trapezu kąt o mierze 60 stopni i
jest prostopadła do boku trapezu. Każde z ramion ma długość 4 cm. Oblicz dlugość wysokości
tego trapezu
11 mar 11:54
aniabb: ila .. załóż własny watek bo nikt tego tu szukać nie będzie szczególnie, że to nie na temat
11 mar 12:10
NIUNIA: x4−4x3+x−4>0 ROZWIAZ NIEROWNOSC
12 mar 16:36
Nicki: 7−(−x+6)
13 mar 18:38
XXX: Dane są wielomiany P(x)= 2−xdo3 i Q(x)= x do2 −2x+2 Wyznacz pierwiastek wielomianu
W(x)=P(x)−Q(x)
24 mar 14:48
XXX: proszę o pomoc
24 mar 14:48
justina: /x−3/−7 oblicz miejsce zerowe
2 kwi 11:19
angela: x3−2x2−9x+18=0
2 kwi 21:07
bezendu:
x3−2x2−9x+18=0
x2(x−2)−9(x−2)=0
(x−2)(x2−9)=0
(x−2)(x−3)(x+3)=0
x=2 lub x=3 lub x=−3
2 kwi 21:09
angela: dziękuję za pomoc
2 kwi 22:26
ania: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych równości i nierówności
x2−10x−11=0
3x2−2x=0
(x−1)(x+2)(x−4)=0
−x2−5x>0
x2−7x+6<0
−x2+2x−10<0
oraz rozłożyć na czynniki
25x2−9=
x3−5x+4x−20=
2 kwi 22:35
2 kwi 22:40
ania: witam ponownie, czy ktoś mi pomoże? z góry dziękuję
2 kwi 23:20
ania: dzięki bardzo bezendu
2 kwi 23:21
bg:
2 kwi 23:56
bg:
3 kwi 00:15
Kacper: 6x3−3x2+3x−1=0
3 kwi 18:51
Technik: weź się ogarnij się i załóż nowy temat
3 kwi 19:34
barbie: 6x−18=0
11 kwi 18:10
taki tam : Nowy Temat załóż

! tu nie pomagam
11 kwi 18:11
paula: −(3x+4)−7x+1
13 kwi 15:13
Ewelka: −5x+3=7x+8
14 kwi 20:32
Paulinka : potrzebóje to rozwiązać
w(x)= x2+2x+6/x3−5x2+6x
17 kwi 18:29
politechniczny : a może założysz nowy temat a nie odkopujesz stary temat

tu nie pomagam
17 kwi 18:30
karola: Rozwiąż nierówność: −x
2 −2x + 15 ≥ 0 POMOCY
18 kwi 20:11
bezendu: NOWY TEMAT ZAŁÓŻ
18 kwi 20:11
karola: jak? pierwszy raz kożystam z tej strony
18 kwi 20:24
Krzysiek : To co napisal kolega wyzej to taki wlasanie jest napis na gorze vstrony i tam kliknij na niego
Poza tym masz link do poczytania
https://matematykaszkolna.pl/strona/3413.html znajdz sobie nierownosc kwadratowa i dzialaj
18 kwi 20:40
ania: 6x−3=8x−3
23 kwi 19:13
Technik: Nowy temat
23 kwi 19:13
Ewelinka: 4x+5{x+3}=12−x
24 kwi 17:13
Nata: 2 (3 − x) − 4(x−5)= 2x +2
3 maj 11:16
ola: wyznacz dziedzinę i zbiór rozważań równian i nierówności
a) (2x−14)(3x+7)=0
3 maj 14:08
ola: wyznacz dziedzinę i zbiór rozważań równian i nierówności
a) (3x+21)(2x−8)+0
3 maj 14:11
jarek: x−1x+4≥x+5x−6
9 maj 16:00
lol: 2\7(x−1)=2x+2
3(c−5)=4c+3
2(y+1)=3(2y+2)
12 maj 18:36
ania: proszę o pomoc x3+2x2+5x+10=0
x3+5x2−4x−20=0
16 maj 10:12
16 maj 10:43
adik1563: x4+x3+x2+x=0
20 maj 17:48
adik1563: 2x4+2x3−5x2−5x
20 maj 17:50
igor: 4(7x−6y)+3x(4x+8y)
25 maj 11:12
Marrtaa: wykonaj działania wiedząc że:w(x)=3x3−2x2+7x−1 , P(x)=4x2−2x+1 i Q(x)=7−8x kto rożwiąże
proszę o pomoc
2 cze 19:54
Marrtaa: rozłóż wielomiany na czynniki x3−25x i 2x5−8x3+2x2−8
2 cze 19:57
bezendu:
Załóż nowy temat
2 cze 19:58
inj: x3−5x2+4x=0
3 cze 17:54
5-latek : x
3−5x
2+4x=0
Wyciagam x [rzed nawias i mam x(x
2−5x+4)=0 wiec x=0 v x
2−5x+4=0 to rownanie kwdratowe rozwiaz
czyli delta x
1 i x
2
3 cze 18:46
Kasia:
4 cze 17:20
Kasia: P(x) = 3x3 − 4x2 − 6x + 8 i Q(x) = 3x2 + 2x − 1
należy wykonać dzielenie wielomianu P(x) przez wielomian q(x)
4 cze 17:21
4 cze 17:44
Anita: (2(3−4x+x3)−(2−x)(x2+6x−3) ) (2x−3)
5 cze 16:35
Kasia: dzięki
5 cze 20:58
desperat : Rozłóż wielomian na czynniki
a) w(x) = 4x5 − 12x3
b) 4x3 −x2 −16x+4=0
c) 2x − 7 / x = −5
d) x+1/2 + 8/ x−5
( tam gdzie dałem znak " / " jest kreska ułamkowa
6 cze 19:09
dżasta: ax+by=cz
8 cze 19:14
dżasta: czy ktoś jest w stanie to rozwiązać ?
8 cze 19:15
seba: −6x2+x+1
9 cze 17:42
niki : mam pytanie kto rozwiąże
a − 7
10 cze 16:01
sebastian_klucznik: 7(+)1
5 lip 21:22
sebastian_klucznik: kto to rozwiaze
5 lip 21:23
Patrycja: Pomoże ktoś przy zadaniu ?
Dane są wielomiany P(x)=3x−2, Q(x)=x2−x+4, R(x)=10x4−3x3+2−12:
Zapisz w postaci sumy algebraicznej wartość wyrażenia:
a) (P(x))2
b) (P(x))3
c) P(x)Q(x)−R(x) .
Proszę o pomoc
25 sie 19:58
Kostek:
Nowy temat załóż koleżanko
25 sie 19:59
niewiedzacy: (x−4)7(4x+9)(x+20)4=0
9 wrz 20:28
Kiki: [2x2−4x/x2−9]=2
to jest ułamek jbc.
21 wrz 19:27
21 wrz 19:29
21 wrz 19:31
Kiki: dzięki bardzo
21 wrz 20:18
5-latek: Naprawde to rozumiesz juz ?
21 wrz 20:20
Marta19: Pomocy: dla jakich wartości parametru m równanie x2 +3mx−2+m=0 ma;
a) dwa różne pierwiastki dodatnie
b) dwa pierwiastki różnych znaków
22 wrz 18:56
bezendu: Nowy temat
22 wrz 19:19
Patryycha: PILNIE POTRZEBUJE POMOCY


Rozwiąż równanie:
x(5−x)−4=2 − (x+1)do potęgi 2
29 wrz 13:09
ICSP: x(5−x) −4 = 2 − (x+1)
2
5x − x
2 − 4 = 2 − x
2 − 2x − 1
7x = 5
29 wrz 13:12
Patryycha: A takie pytanie skąd wzięło się x do potęgi − 2x
29 wrz 13:22
Patryycha: do potęgi 2 *
29 wrz 13:23
ICSP: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 podstawiając a = x oraz b = 1 dostajesz :
(x + 1)2 = x2 + 2*x*1 + 12 = x2 + 2x + 1
29 wrz 13:24
Patryycha: Okej, bardzo dziękuje
29 wrz 13:28
Patrycja :

Prosze czy ktos moze mi pomoc rozwiazac to rownanie (4x−3)(4x+3)−(x+1)
2=15(x−2)
2 −10−2x
30 wrz 15:33
jcka: 10/x(x+5)− 40/x(x−5x)=1/x
2 paź 16:34
jcka: pomóżcie mi
2 paź 16:35
PATRYK566: 2(x−4)=2(2x−1)+6(x +1)
2 paź 17:06
Kaja: 2x−8=4x−2+6x+6
2x−8=10x+4
8x=−12
2 paź 17:08
5-latek: Zaloz nowy temat .
Chcialbys przewijac tyle zeby komus rozwiazac zadanie ?
2 paź 17:08
mania: (2,46)*35+4,33 − (−5) =
3 paź 17:58
martyna : 24 − (−4,05)*16−100=
(−2 i jedna trzecia )*−4 i dwie siódme+6 i jedna piąta : (−3 i jena dziesiąta )=
3 paź 18:02
nnn: 5x(4−3)−2x7
4 paź 17:19
Renata: ( x − 4 ) (x + $ ) < 2 ( 3 + 0,5 x2 )
6 paź 10:31
Renata: ( x − 4) ( x + 4 ) < 2 ( 3 + 0,5 x2 )
6 paź 10:32
Renata: proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności podanej powyżej
6 paź 10:50
alan: U{10−4x/6}−U{5−2x/3}=0
8 paź 19:42
ff: za
10 paź 15:42
aaaaa: aaaaaa
10 paź 15:42
Mania: −2x2 +3x −7=0
14 paź 10:51
f: e) 5x−2/2+3x−7/6=1/2
14 paź 11:57
f: 5x−2/2+3x−7/6=
14 paź 11:57
wiola: (2x−1) x x do 2 potęgi = 0
15 paź 16:33
wiola: 1+x
_____ = 0
x+5
15 paź 16:38
wiola: x do potęgi 2 − 4
__________________= 0
x+2
15 paź 16:39
mikusia9318: 2x*3−(x−4)*2−8x=(4−x)(4+x)+22
16 paź 13:09
mikusia9318: 2x3−(x−4)2−8x=(4−x)(4+x)+22
16 paź 13:11
jakas: wyznacz współczynnik a i b wielominu w(x)=ax3−2 x2−x+b jeśli w(1)=4, w(2)=18
22 paź 10:12
jakas: zredukuj wyrazy podobne,podaj stopień wielomianu,wypisz współczynniki i oblicz jego wartość dla
x=2 w(x)=2x2−x4+8x3+3x4−7−2x4−5x3
22 paź 10:14
jakas: wielomian v jest sumą wielomianów u i w.oblicz v(2)
u(x)=3x2+1 1/4x+6 w(x)=−x3−0,25x−3
22 paź 10:14
Mały Stworek : x
5−x
4−4x+4=0 ratujcie

!
23 paź 18:35
Mały Stworek : ratujcie prooosze was Geniusze
23 paź 18:37
jola : dany jest prostopadłościan o wymiarach X+1,4−X,2x−3. podaj stosowne założenia i zapisz jego
objętość w postaci sumy algebraicznej. proszę o pomoc z góry dzięki
30 paź 13:03
john2: stosujesz wzór na objętość
https://matematykaszkolna.pl/strona/962.html
V = (x +1)*(4 − x)*(2x − 3), o ile dobrze odczytałem Twoje
wymiary, musisz to chyba teraz wymnożyć
nie wiem o jakie założenia chodzi, może o to, że wszystkie wymiary muszą być dodatnie
30 paź 13:23
ewa: W(x)x3−x=
W(x)=8x44−27=
W(x)=(x+3)2−25=
W(x)=(4x2+20x+25)−121=
W(x)=(9x2−36x+36)−196=
W(x)=3x5+15x3=
W(x)=−12x5+27x3
korzystajac ze wzóru skróconego mnożenia wyciągni X przed nawias
13 lis 16:27
ewa: Prosze ratujcie

13 lis 16:29
Kostek:
Nowego tematu to nie możesz założyć ? Nic chcę mi się przewijać i raczej nikomu się nie chcę
13 lis 16:31
ewa: PROSZE
13 lis 16:33
agacia: 1 przyklad:
x3+x2−12x=0
a)(x+4)(x2−3x)
b)x(x2+x−12)=0
które poprawne?
14 lis 14:40
irena_1: Załóż nowy temat
14 lis 14:40
agacia: 2 przyklad:
7x3+2+2x
a) x(7x2−x−2)
b) inaczej
3 przyklad
3x4+6x3−3x=0
4 przyklad:
x3−4x2+5x−20
a)x2(x−4)+5(x−4)
b) inaczej
14 lis 14:44
agacia: ten temat sie od tego zaczyna
14 lis 14:44
irena_1:
Ten temat zaczął się w marcu...
14 lis 14:49
majkaa1133: prosze państwa o pomoc



a) x
4 + 2x
3 − 3
2=0
b) 4x
3 + x
2 − 16x − 4 = 0
c) x
3 + 5x
2 + 6x = 0
PROSZĘ BAAARDZO O POMOC KOCHANI



!
15 lis 17:43
monia 223: 1/x−3 +2
18 lis 17:53
Daria: 12x2+9x=0 pomozcie
21 lis 10:32
21 lis 10:52
5-latek: Wlasnie taka pomoc mi sie podoba

Bo jesli dalej nie rozumie to napisze czego nie rozumie a nie przepisze bzmyslnie .
21 lis 10:55
john2: Zgoda. Warto zachęcać do samodzielnej pracy, a już na pewno
w przypadku nie aż tak arcytrudnych zadań.
21 lis 11:06
5-latek:
21 lis 11:48
m...: (2x+1)2−(2x−1)(2x+1)=
3 gru 21:14
Marcin: (2x+1)(X+a)=8−(X−1)(X−a)
9 gru 14:20
Barbara: 2. Oblicz czas spadania ciała z wysokości 2 m na powierzchnię Marsa
wiedząc, że masa Marsa wynosi 6; 4 1023 kg, a promień tej planety
wynosi 3390 km. Porównaj obliczony czas spadania z czasem spadania
z tej samej wysokości na Ziemi, przy pominięciu oporów powietrza.
3. Wiedząc, że średnia odległość Jowisza od Słońca wynosi 5,2 AU oblicz,
na podstawie trzeciego prawa Keplera okres obiegu Jowisza dookoła
Słońca i wyraź go w latach ziemskich. pomocy potrzebuje na dzisiaj
11 gru 11:55
das: (2x−1)(5x+1)(7x−1)>=0
12 gru 21:20
Hajtowy: | | 1 | | 1 | | 1 | |
x= |
| v x=− |
| v x= |
| |
| | 2 | | 5 | | 7 | |
Rysuj fale
12 gru 21:24
rudzik: rozwiąż równania:
a)42(x+4)0(x−4)=0
b)x3−x2=0
c)3x3−2x2−9x+6=0
16 gru 12:27
5-latek: Zaloz nowy temat
16 gru 12:28
ciekawsky: a każdy
b x2(x−1)=0
x=0 v x=1
c 3x(x2−3)−2(x2−3)=0
...
16 gru 12:31
rudzik: sorry przkład a) 4x2(x+4)−(x−4)
16 gru 12:47
Nana: hej. potrzebna mi szybka pomoc. potrzebuje na wieczor rozwiazania tych zadan.
zad.1 Dane są wielomiany u(x)=4x2+2x4+3x2−8 i w(x)=2x4+5x2−6. Wyznacz wielomian p(x) taki
że u(x)−2p(x)=w(x).
zad.2 Dane są wielomiany u(x)=2−3x2 i w(x)=3x3−x2−4. Wyznacz wielomian
r(x)=[u(x)]2*3x*w(x).
zad.3 Podaj wszystkie pierwiastki całkowite równania (9x2 − 4)(2x2−7x+3)=0
zad.4 Uporządkuj sumę algebraiczną x4−x3+3x5−x3−5x−2. Oblicz jej watości dla x=−1 i x={2} .
zad.5 Dana są sumy algebraiczne S=4x3−5x2+6x−2 i T=2x3−x2+2x+1. Wyznacz wyrażenie W: a)
W=S−2T ; b) W=1/2S+3/2T.
zad.6 Dane sumy algebraiczne U=2−3x2 i R=3x3−1. Wyznacz sumę algebraiczną S=U2−2x*R.
zad.7 Rozwiąż równanie x5−2x3=0 .
zad.8 Pierwiastek równania x(x+2)(−x−3)(3−x)=0 jest liczba : A=0; B=2; C=−3; D=3 .?
zad.9 Liczba −2 nie jest rozwiązaniem równania: A. x4−x3−6x2=0 ; B. (x2+4x+4)(7+x)=0 ; C.
(x2+5x+8)(2+x)= 0 ; D. x4+4x2 = 0
zad.10 Wskaż liczbę rozwiązań równania x4−6x3+8x = 0 : A=O ; B=2 ; C=3 ; D=4 .
zad.11 Zbiorem rozwiązań równania x4−3x3−4x2=0 jest : A={−4,3,1} ; B={−4,−1,0} ; C={−1,0,4}
; D={−1,0,3,4} .
zad.12 Iloczyn wielomianu u(x) = x3−3x2+4x i w(x)=x2−3 jest równy: A.x5−3x4+7x3+4x2−12x
; B. x6−3x4+4x2−3 ; C. x5−3x4+x3+9x2−12x ; D. x6−3x4+x3+6x2−12x .
20 gru 14:51
Nana: jak ktos znajdzie czas to prosze o pomoc w rozwiazaniu tego:
zad.1 Podaj przykład 2 wielomianów piątego stopnia, których suma jest wielomianem czwartego
stopnia.
zad.2 Podaj stopień, współczynnik przy najwyżeszej potędze oraz wyraz wolny wielomianu
w(x)=(3x2−1+2x)(2−x2)(3x+5) .
zad.3 Rozłóż wielomian U na czynniki: a)u(x)=2x3−x2+2x−1 ; b)u(x)=2x3−4x2+4x−2 .
zad.4 Rozwiąż równanie x3−3x=x2−3 .
zad.5 Wykonaj dzielenie wielomianu w(x) = x4+6x3+15x2=13x−2 przez dwumian g(x)=x+2. Czy
wielomian W jest podzielny przez dwumian g.?
zad.6 Wyznacz wielomian w(x), który przy dzieleniu przez dwumian g(x)=3x−2 daje iloraz
p(x)=x2−x+1 i reszte 1 .
zad.7 Rozłóż wielomian w(x)=−3x3−18x2−9x+30 na czynniki nierozkładalne, wiedząc że jednym z
jego pierwiastków jest liczba −2.
zad.8 Wyznacz pierwiastek wielomianu w(x)=2x4−x3−11x2+5x+5 .
zad.9 Podaj pierwiastek wielomianu w(x)=(x2+3x−4)(1−x2) i określ krotność każdego z nich.
zad.10 Naszkicuj przybliżony wyjres wielomianu w(x)=x3−3x2+4 .
zad.11 Rozwiąż nierówność : a) (x2−16) (4x−1) >0 ; b) (x−1/2)(2x2+5x−3) ≤ 0 .
zad.12 Rozwiąż nieówność x2(x+2)≥13x−10 .
20 gru 15:05
Hajtowy: Chyba Cię powaliło

Zero wkładu własnego i Ty chcesz gotowca?
Żartujesz...
Zadanie 1 jest banalne...
Zadanie 2 wymnożyć i zobaczyć co stoi przy "x" − najwyższa potęga
Zadanie 3 Grupowanie albo szukanie dzielnika wyrazu wolnego i dzielenie
Zadanie 4 Wszystko na 1 stronę i tak jak w 3 zadaniu
Zadanie 5 Podziel

Zadanie 6 Phi...

Zadanie 7 dzielenie

Zadanie 8 dzielenie albo grupowanie

Zadanie 9 licz miejsca zerowe

Zadanie 10 W(1)=0 Podziel

i znajdź miejsca zerowe albo od razu rysuj
Zadanie 11 i 12 ... banały
20 gru 15:29
Nana: sorry ale jeszcze tego nie mialam w szkole a walnieta nauczycielka chce to miec.? to chyba nie
moja wina a poza tym prosze tu o pomoc a nie o zjechanie beretu
20 gru 15:50
zrozpaczona: pomocy

rozwiąż równanie
1 sty 13:25
zrozpaczona: rozwiąz równanie
1 sty 13:26
Kaja: jakie równanie? bo to co napisałaś to nie jest równanie.
1 sty 13:33
marta: (x2+x−1)(x3−3x2+2x+1)=
9 sty 22:37
Ola xd: (3x −2)(2x + 3) − (6x2 −12)
13 sty 16:44
dominik: |x−3| ≥2
18 sty 14:17
kaja: wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej 7/x3−9x2+8
16 paź 21:52
ICSP: x ≠ 0
16 paź 21:54
kaja: jak to zrobić czy metodą grupowania
16 paź 21:54
16 paź 21:55
Mraśśna: Liczba 2/3 pierwiastka 0,9 jest równa : A. pierwiastek 0,4 B. pierwiastek 0,12 C. pierwiastek
1,2 d. pierwiastek 0,6 Pomorzecie
22 paź 17:52
misiek : rozwiąż równanie 2(x+1)+3(2+x)≥−12 ratujcie
28 paź 18:32
adam: 3+(18:a x 3−1)=11
4 lis 08:12
adam: 3+(18:x)(3−1)=11 ile wynosi x
4 lis 08:46
nnatalian: Dany jest wzór funkcji kwadratowej f(x)=2(x+3)+1
Podaj:
a)wzór funkcji o postaci iloczynowej
b)wzór wartości funkcji
c)współrzędne wierzchołka paraboli
d)równanie osi symetrii tej paraboli
e)maksymalne przedziały monotoniczności
13 lis 18:12
nnatalian: Doprowadź wzór funkcji kwadratowej f(x)=x−6x+5 do:
a)postaci kanonicznej
b)postaci iloczynowej
13 lis 18:14
nnatalian: Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=−3x−6x+6 w przedziale domkniętym <−2,0>.
13 lis 18:16
nnatalian: Rozwiąż równania i nierówności:
a) 3x+5x=2
b) 2(x−2)(x+1)<0
c) x+4x−5≥0
13 lis 18:18
nnatalian: Równanie osi symetrii wykresu funkcji f(x)=5(x+24)(x−36) to:
a) x=5
b) x=6
c) y=6
d) x=12
13 lis 18:21
kasia: 2x2+6x−5
20 lis 17:08
kasia: Znajdź współrzędne wierzchołku funkcji kwadratowej i napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci
kanonicznej.
A. 2x2+6x−5
B. −2x2×6x−5
20 lis 17:10
weronika:

x+x+x+4=43
16 kwi 14:50
sara: Rozwiaz rownanie
(5/9)1/x≥5/9
1 paź 17:33
Sylwia: f(×)=2×do kwadratu−4×+5
6 mar 18:41
Ek: (1+x)do kwadratu +3x do kwadratu <(2x−1) do kwadratu +7
30 sie 21:25
Omikron: (1+x)
2+3x
2<(2x−1)
2+7
1+2x+x
2+3x
2<4x
2−4x+1+7
6x<7
30 sie 21:31
myszka:
@Ek
Czy tak trudno założyć nowy post?zamiast "wcinać" się w post sprzed 7 lat!
30 sie 21:31
30 sie 21:32
myszka:
@Omikron
Jesteś "głodny wiedzy"?
30 sie 21:33
2 wrz 12:56
Sandra: 5x2+4+×3=0
7 sty 10:05
OW: Dla jakich wartosci m wielomian w jest podzielny przez dwumian q
a) w (×)=2×3+mx2−4×+3, q (×)=×−1
b) w (×)=m×3−×2+2m2×+16, q(×)=×+2
c) w (×)=−×3+mx2+4×+m2+23, q (×)=z−3
d) w (×)=8×3+mx2−m3+16, q (×)=2×+1
25 sty 22:48
patryk: 315 x −98=(√3)30−275x
9 mar 12:28
Janek191:
cd.
315 x − (32)8 = 315 − 315 x / : 315
x − 3 = 1 − x
2 x = 4
x = 2
=====
9 mar 13:37
Janek191:
cd.
315 x − (32)8 = 315 − 315 x / : 315
x − 3 = 1 − x
2 x = 4
x = 2
=====
9 mar 13:37
bartek: 4p(x−3)=3q(4x−4)
20 wrz 23:34
Janek191:
4p x − 12 p = 12q x − 12 q
4 p x − 12 q x = 12 p − 12 q / : 4
p x − 3q x = 3 p − 3q
( p − 3 q) x = 3p − 3q
Jeżeli p ≠ 3q, to
21 wrz 08:41
Lila : Pomocy!
Rozwiąż równanie
A)4x−2p {2}x=1
B)2/x−1=x/x+2
C)x+3/x
2+9=0
D)x
2−9/x+3=0
E)2/x−6=3/x+1
F)x/3− x+2/4=5/6
Tych nie ogarniam resztę umiem
24 lis 11:55
yht:
A)
4x−2
√2x=1
x(4−2
√2) = 1 |:(4−2
√2)
B)
D: x≠1 i x≠−2
2(x+2) = x(x−1)
2x+4 = x
2−x
−x
2+3x+4=0
Δ=9−4*(−1)*4 = 9+16 = 25
√Δ = 5
C)
D = R
x+3 = 0
x = −3
D)
D: x≠−3
x
2−9=0
x
2=9
x=3∊D lub x=−3∉D
Rozwiązaniem jest tylko x=3
E)
D: x≠6 i x≠−1
2(x+1) = 3(x−6)
2x+2 = 3x−18
−x = −20
x = 20 ∊ D
F)
4x −3(x+2) = 2*5
4x−3x−6 = 10
x = 16
24 lis 12:01
Janek191:
a) 4 x − 2
√2x = 1
x*( 4 − 2
√2) =1
| | 1* (4 + 2√2) | |
x = |
| |
| | (4 − 2√2)*(4 + 2√2) | |
x = dokończ
24 lis 12:04
Lila : Dziękuję😊😊😊
28 lis 09:42
Jagoda : ⇔W(x)=2x+9x3−6x2+3x−5
10 maj 20:49
Spongebob: wtf xD
10 maj 21:02
Jurek: W(x)=6x3−12x2+18x
9 sty 22:48
salamandra: Jeśli 6x3−12x2+18x = 0,
to x(6x2−12x+18) = 0
x = 0 v 6x2−12x+18 = 0 / : 6
x2−2x+3 = 0
Δ= 4−12 < 0
Jedynym pierwiastkiem jest 0.
10 sty 10:33
janek191:
Wykopaliska ?
10 sty 16:01
R: α
11 sty 09:30
tom: 3x2+6−x2−4 dla x=4/12
26 lut 19:49
Barbara: d)25x+20−17x=0
2 kwi 12:06
ford:
niewiadome po lewej, wiadome po prawej:
25x−17x = 0−20
redukcja wyrazów podobnych:
8x = −20
dzielenie obustronne przez współczynnik przed x−sem:
skrócenie ułamka:
2 kwi 23:06
qq: Dane są wielomiany H(x) = x4 + x oraz P(x) = 2x2 + x. Wyznacz wielomian G(x), gdzie G(x) = − 4
H(x) + [P(x) ]2. Podaj stopień wielomianu G(x).
11 maj 11:19
janek191:
Czy
H(x) = x4 + x
P(x) = 2 x2 + x
G(x) = −4*H(x) +(P(x)}2 ?
11 maj 11:22
Emila:
𝑥2−𝑥−6=0
25 sty 22:04
janek191:
x2 − x − 6 = 0
( x +2)*(x −3) = 0
x = − 2 lub x = 3
25 sty 22:07
dfd:
5 wrz 22:04