całki dowód
kraeju123: heeej,
pomożecie?

1. Pokaż, że wartość całki oznaczonej ∫1/x dx z limitem 2k (górny) i k (dolby) jest niezależna
od k.
2. Jeżeli ∫f(x)dx=7, wylicz wartość ∫2f(x)+1 dx (obie całki są oznaczone, z limitem górnym 9 i
dolnym 3).
21 sie 21:02
pigor: ..., np.
| | dx | | |2k| | |
1) ∫2kk |
| = ln|x| |k2k = ln|2k|−ln|k| = ln |
| = ln|2|= ln2 . ...  |
| | x | | |k| | |
21 sie 21:27
PW: Tłumaczyć z angielski?
To się po polsku nazywa „granice całkowania”.
21 sie 23:07
pigor: ..., no to np. tak :
2) ∫
93f(x)dx=7 ⇒ ∫
93 (2f(x)+1)dx= 2 ∫
93f(x)dx+∫
93dx= 2*7+ x|
93= 14+9−3=20 .
21 sie 23:34
kraeju123: dziękuję

25 sie 21:18