kat w rombie
romb: Pole rombu wynosi 82√2 i bok a=14. Oblicz miar kątów rombu.
24 sie 21:15
Basia:
P= a2*sinα
gdzie α kąt ostry
podstaw i wylicz sinα; znając sinα wyznacz α; β=180−α
24 sie 21:18
ZK: Pr=a2*sinα wylicz z tego sinα i wyznacz kat
24 sie 21:19
romb: | | 41√2 | |
ale wlasnie o to chodzi, ze sinx= |
| |
| | 98 | |
24 sie 21:20
Basia:
no to tylko w przybliżeniu
| | 41*1,4 | |
sinα ≈ |
| = ................... |
| | 98 | |
kąt odczytujesz z tablic
24 sie 21:23
Basia: a nie pomyliłeś się ? nie miało być P = 84√2 ?
24 sie 21:24
ZK: . Przeciez zawsze wcale nie musi wyjsc okragly.
Przeciez to nie powinien byc problem . Wynik bedzie w przyblizeniu . Odczytujesz z tablic .
24 sie 21:25
romb: basia ale to i tak nic nie zmiania, wyniki i tak w przyblizeniu
24 sie 21:31
Basia: owszem, tylko "przyjaźniejszy" do liczenia
pewnie się nie pomyliłeś; liczyć też trzeba się nauczyć
24 sie 21:35