pole ograniczone krzywymi
elektron: W tym zadaniu muszę obliczyć pole ograniczone krzywymi.
Niestety utknąłem przy rysunku.
Jak w tym zadaniu wyznaczyć punkty tych krzywych innym sposobem niz tabelka bo i tu cos mi sie
nie zgadza?
y = x2 − 6
y = 4x − x2
Prosze o pomoc!
26 sie 17:55
wredulus_pospolitus:
krok 1: rysunek
krok 2: wyznaczenie punktów przecięcia się krzywych
krok 3: obliczenie całki oznaczonej w granicach wyznaczonych przez punkty przecięcia się tych
krzywych
krok 4: całka tak to będzie różnica: funkcja górna − funkcja dolna
krok 5: podajesz wynik
26 sie 18:02
wredulus_pospolitus:
x2 −6 = 4x−x2 <=> 2x2 − 4x − 6 = 0 <=> x2 − 2x − 3 = 0 <=> (x−3)(x+1) = 0
i już masz punkty przecięcia ... możesz oczywiście Δ policzyć
26 sie 18:03
Mila:
y=x2−6
y=4x−x2
x
2−6=4x−x
2
2x
2−4x−6=0
x
2−2x−3=0
Δ=4+4*3=16
| | 2−4 | | 2+4 | |
x1= |
| =−1 lub x2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
P=
−1∫
3(4x−x
2−x
2+6) dx
26 sie 18:04
elektron: Dziękuje za pomoc.
26 sie 18:16