Postać iloczynowa
Tomek: Jak 'zwinąć' to żeby była postać iloczynowa?
x3 + 3x2 − 105x − 539
25 sie 17:01
seba:
x1 = −7, x2 = 11
25 sie 17:03
ICSP: w(11) = 0
x3 + 3x2 − 105x − 539 = (x−11)(x2 + 14x + 49) = (x−11)(x+7)2
25 sie 17:04
Tomek: A mógłbyś napisać jak to obliczyłeś?
25 sie 17:05
Tomek: A jak się przechodzi z ten postaci x3 + 3x2 − 105x − 539 do tej co napisałeś ICSP?
25 sie 17:08
Saizou : Tomek jest takie twierdzenie, które mówi, że "jeśli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu
to wielomian jest podzielny przez dwumian x−a"
wiec wystarczy znaleźć pierwiastek, podzielić wielomian i gotowe
25 sie 17:12
Tomek: Dziękuje bardzo!
25 sie 17:13
Tomek: A jakbym chciał teraz Δ z tego policzyć, to jak?
25 sie 17:30
Saizou : no to chyba już wiesz, normalnie ze wzorku
25 sie 17:33
Tomek: Ale z którego to biorę 'b','a','c' ?
25 sie 17:36
Saizou : a wyznacznik trójmianu kwadratu(Δ), czego się tyczy?
25 sie 17:37
Tomek: Funkcji kwadratowej, o to Ci chodzi?
25 sie 17:40
Tomek: Potrzebuje delty aby wiedzieć która metodą obliczyć całkę, ale nie wiem jak z tego wziąć delte
wyliczyć, pomoże ktoś?
25 sie 17:47
Tomek: Mógłby ktoś pomoc?
25 sie 18:33
Kostek:
Nie umiesz delty liczyć a za całki się bierzesz
25 sie 18:36
Tomek: Proszę jedynie o wskazówkę z którego mam wziąć a, b,c
25 sie 18:38
25 sie 18:40