ROZWIĄŻ RÓWNANIE
biesiakson: ROZWIĄŻ RÓWNANIE
w(x)= 2x3 − 3x2 −3x +2 =0
bardzo proszę o odpowiedź,
zrobiłam po swojemy wyszła delta pierwiaste z 33
ale moim zdaniem to nie powinno tak wyjść.
Zadanie na poprawkę.
24 sie 12:06
Piotr 10: W(x)=2x
3−3x
2−3x+2
W(x)=2(x
3+1)−3x(x+1)=2(x+1)(x
2−x+1)−3x(x+1)=(x+1)[2(x
2−x+1)−3x]=(x+1)(2x
2−5x+2)=
=(x+1)(2x
2−5x+2)=0
(x+1)=0 v 2x
2−5x+2=0
x=−1 v Δ=25−16=9
√Δ=3
Dalej sobie już chyba poradzisz
24 sie 12:09
ICSP: to przecież równanie stopnia III tutaj wzór na deltę jest bardziej skomplikowany

2x
3 − 3x
2 − 3x + 2 = 0
2x
3 + 2 − 3x
2 − 3x = 0
2(x
3 + 1) − 3x(x+1) = 0
(x+1)(2x
2 − 5x + 2) = 0
x = −1 v 2x
2 − 5x + 2 = 0
Δ = 25 − 16 = 9 ⇒
√Δ = 3
x
2 = 2
| | 1 | |
Odp x = −1 v x = 2 v x = |
| |
| | 2 | |
24 sie 12:10
pigor: ..., lub jeśli w(x)= 2x
3− 3x
2−3x+2 i łatwo przez podstawienie
stwierdzić, że w(−1)=0, to
w(x)=0 ⇔ 2x
3+2x
2−5x
2−5x+2x+2= 0 ⇔ 2x
2(x+1)−5x(x+1)+2(x+1)= 0 ⇔
⇔ (x+1)(2x
2−5x+2)= 0 ⇔ 2(x+1)(x
2−2,5x+1)= 0 /:2 , stąd i wzorów Viete'a
w iloczynie c= 1, a w sumie −b= 2,5 dają liczby 2 i 0,5 , zatrem ⇔
⇔ (x+1) (x−0,5)(x−2)=0 ⇔
x∊{−1,12,2} . ...
24 sie 12:24