zadania - planimetria
Eta: planimetria ... zadania dla
chętnych ... przyszłych
maturzystów
Zadania pochodzą ze zbioru zadań z r.
1966
zad.1/ W równoległoboku o kącie ostrym 60
o wyznaczyć stosunek długości boków
| | 19 | |
wiedząc,że stosunek kwadratów długości przekątnych jest równy |
| |
| | 7 | |
zad.2/ W trójkącie równoramiennym o podstawie 4 i wysokości 6 ,
na ramieniu jako na średnicy zakreślono półkole.
Punkty przecięcia półkola z podstawą i ramieniem połączono odcinkami.
Wyznaczyć pole czworokąta wpisanego w ten okrąg
zad.3/ Odcinek stycznej zewnętrznej do dwóch okręgów o promieniach 5 cm i 2 cm
jest 1,5 razy dłuższy od odcinka stycznej wewnętrznej .
Wyznaczyć odległość między środkami tych okręgów.
zad.4/W trójkąt prostokątny wpisano półokrąg tak,że jego średnica leży
na przeciwprostokątnej ,a jego środek dzieli przeciwprostokątną na odcinki
o długościach 15 cm i 20 cm
Wyznaczyć długość łuku półokręgu zawartego miedzy punktami styczności
z przyprostokątnymi.
11 sie 15:07
Saizou :

f>e i a>b
f
2=a
2+b
2−2ab*cos120=a
2+b
2+ab
e
2=a
2+b
2−2ab*cos60=a
2+b
2−ab
7a
2+7b
2−7ab=19a
2+19b
2−19ab
12a
2−26ab+12b
2=0
| | a | |
6a2−13ab+6b2=0 :b2 |
| =t t>0 |
| | b | |
6t
2−13t+6=0
Δ=25
√Δ=5
| | 13−5 | | 8 | | 2 | |
t1= |
| = |
| = |
| sprzeczność bo a>b |
| | 12 | | 12 | | 3 | |
| | a | | 3 | | b | | 2 | |
zatem stosunek |
| = |
| , a |
| = |
| |
| | b | | 2 | | a | | 3 | |
11 sie 15:39
Godzio: W końcu doczekałem się słowa "dla chętnych"
11 sie 16:10
Eta:
Witaj
Godzio 
......... "dla chętnych ......
przyszłych maturzystów"
11 sie 16:21
Eta:
zad.1 zaliczone 
@
Saizou ....czekam wciąż na .......rozwiązanie zadania (wiesz którego?
11 sie 16:25
Saizou : a wiem, wiem, tylko tak jakoś mi się nie chce ostatnimi czasy
11 sie 16:27
Eta:
Ok

( mam fajny sposób na rozwiązanie tego zadania .... ale jeszcze poczekam do (maja
11 sie 16:30
Godzio:
400 * 9 − 9r
2 = 16r
2
| | 400 * 9 | | 20 * 3 | |
r2 = |
| ⇒ r = |
| = 12 |
| | 25 | | 5 | |
11 sie 16:31
Godzio:
Za późno przeczytałem post
11 sie 16:32
Eta:
11 sie 16:33
Mark: ja mature na 100% zdałem, to chyba dla mnie nie ma szans
11 sie 18:52
Dominik: w sumie juz dawalem tutaj zadanko, ale nikt nie rozwiazal.
rozwazmy okregi O1 i O2 o odpowiednio srodkach w punktach S1 i S2 oraz promieniach dlugosci
r1 i r2. nalezy wykazac, ze okregi sa rozlaczne zewnetrznie, gdy r1 + r2 > |S1S2|
11 sie 20:50
gordon122: masakra jakie trudne

a muszę rozszerzenie zdawać
11 sie 22:21
Eta:
Jedz dużo
11 sie 22:22
bezendu:
@gordon122 pierwszy raz Cię tu widzę
11 sie 22:25
Eta:
Ja też

Witamy
gordona w klubie maturzystów("rozszerzonych"
11 sie 22:27
Saizou : Eto czy zadanie nr. 2 ma poprawną treść? Bo wychodzi mi sprzeczność
11 sie 22:38
Saizou : a no już wiem gdzie mam błąd
11 sie 22:40
bezendu:
Eta skąd Ty masz tyle
11 sie 22:44
Eta:
11 sie 22:45
Eta:
Z sadu , rosną na wierzbie
11 sie 22:45
bezendu: Bardzo dużo masz tych wierzb

( Będziesz jutro ? mam kilka zadań z planimetrii oczywiście
podstawa )
11 sie 22:48
Eta:
Będę, ale dopiero po południu
11 sie 22:56
gordon122: hehe też witam was xD mam nadzieję że z tą stroną naucze się do matmy roz bo bardzo mi zależy
żeby dobrze wypaść
11 sie 23:26
bezendu: A w której klasie jesteś ?
11 sie 23:28
gordon122: teraz w 4
11 sie 23:32
bezendu: to tak jak ja
11 sie 23:34
gordon122: bo chodzi o to że chce isc na inżynierię środowiska lub ochronę środowiska i dowiedziałem się
że muszę zdawać rozszerzoną matme i biologię ( jak zdam roz biologie to beda troche większe
szanse) ale bardziej mi na tej matmie zależy i wgl jak się przygotować i od kiedy już zacząć
bo to będzie dużo z tym roboty xD
11 sie 23:36
bezendu: robić zadania
Dużo zadań, najlepiej od teraz
11 sie 23:37
gordon122: chciałbym już od jutra zaczynać ale od totalnej podstawy xD bo o to chodzi że chce coś rozumiec
bardzo dobrze, ja nie toleruje korków czy czegoś ja wole sam do czegoś dojść

wystarczy
jakiś filmk albo dobrze wytłumaczone na stronie
11 sie 23:46
bezendu: to tu masz bardzo dobrze wytłumaczone
11 sie 23:47
gordon122: a korzystasz jeszcze z czegoś oprócz tej strony ?
11 sie 23:50
11 sie 23:51
gordon122: masz tam wykupiony pakiet ?
11 sie 23:54
bezendu: nie
11 sie 23:57
gordon122: ja korzystam z 2 fajnych serwisów

zdawali tam nawet ci "humanisci" ktorzy sie uczyli z tych
serwisów na 80%

ale nie wiem czy można podawać tutaj xd
11 sie 23:58
bezendu: można
12 sie 00:00
gordon122: www.matemaks.pl www.kurs−maturalny−warszawa.pl ale lepiej na kanale yt :
http://www.youtube.com/user/MrCiupi bo jest o wiele
wiecej filmików

też korzystałem z e−zadania i naszanauka.pl ale bardziej mi te 2 przypadły
do gustu
12 sie 00:02
gordon122: te 2 czyli matemaks i mr ciupi xD
12 sie 00:03
bezendu:
mr.cupi też oglądałem

''chciałbym już od jutra zaczynać ale od totalnej podstawy '' zobacz godzinę i zaczynaj
12 sie 00:04
gordon122: hahaha w nocy xD ?
12 sie 00:06
Dominik: najlepiej to byloby sie zaopatrzyc w jakis solidny zbior zadan. od siebie moge polecic zbiory
pana kielbasy.
12 sie 00:09
gordon122: a jeśli wykupie sobie abonament za 20 zł na zadania.info to wystarczy ? czy jeszcze kupić zbiór
a. kiełbasa ?
12 sie 00:12
bezendu:
Dominik Ty kiedyś wstawiałeś link do jakieś oficyny ? Masz może jeszcze gdzieś to ?
12 sie 00:16
12 sie 00:23
gordon122: a jak kupić ten zbiór pana andrzeja to 2 cz na podst najpierw potem 2 na roz ?
12 sie 00:28
Dominik: jesli chcesz pisac rozszerzenie to tylko poziom rozszerzony. znajduje sie tam czesc zadan z
poziomu podstawowego.
12 sie 00:29
gordon122: bo o to chodzi że też muszę bardzo podszlifować podstawę a potem rozszerzenie bo w szkole to
wgl nas nic nie uczą a muszę sam się wszystkiego uczyć, teraz sam nie wiem
12 sie 00:30
Dominik: uczylem sie sam, w szkole co semestr mialem zagrozenie z matematyki (wlacznie z trzecia klasa),
a mature napisalem na 98%. da sie? da.
12 sie 00:32
gordon122: kurde to widocznie mam to samo co ty

to od czego najpierw zacząć ?
12 sie 00:34
Saizou : no i wyszło na to że tylko ja nic nie robię do matury

a
bezendu przypomnij mi się jutro o skanach zadań, bo ja zapomnę
12 sie 00:35
Dominik: od polubienia matematyki
12 sie 00:35
gordon122: no a co dalej

?
12 sie 00:35
Dominik: Saizou, zerknij na zadanko z 20:50, bo az przykro mi sie robi, ze nikt nie chce go tknac.
12 sie 00:36
Dominik: gordon, jutro jedziesz do ksiegarni, kupujesz "kielbase" i trzaskasz zadanka, az zrobisz
wszystkie. innej rady nie ma.
12 sie 00:36
gordon122: no ale żeby zrobić zadania to musze umieć to zrobić nie ? xD
12 sie 00:38
Saizou : nie lubię takich dowodów, bo to są oczywiste oczywistości

, ale coś pomyślę
12 sie 00:39
Dominik: gdybym umial robic zadania to bym nie przejmowal sie zbiorami zadan tylko balowal ze znajomymi.
na szczescie w kielbasie, jak w wiekszosci zbiorow, obecne jest stopniowanie trudnosci.
pierwsze zadania sa, doslownie, podobne do "oblicz: 2+2".
12 sie 00:40
Dominik: Saizou, a ja wlasnie takie najbardziej lubie. powinny byc udowodniane na lekcjach, a nie ze sa
oczywistymi oczywistosciami, ktorych nawet nauczyciel nie potrafi udowodnic.
12 sie 00:42
Saizou : znaczy się ja jak widzę rysunek to wiem jaki warunki dać
12 sie 00:43
Dominik: podpowiem, ze dowod jest na jedna linijke.
12 sie 00:44
Saizou : tego to się domyśliłem
12 sie 00:45
gordon122: to mam kupić od razu do rozszerzenia ? od razu 2 części ?
12 sie 00:45
gordon122: wlasnie szperam po necie i widze że jest książka od razu podst i roz w jednym xD to jednak
kupie
12 sie 00:47
Dominik: tak, rozszerzenie. i jak masz kase to kup od razu dwie czesci, bo zaraz nadejdzie wrzesien is
ie maturzysci rzuca na wykupywanie zbiorow. zbiory pana kielbasy sa chyba najpopularniejszymi.
12 sie 00:47
Saizou : ale okręgi są rozłącznie zewnętrznie, gdy lS
1S
2l>r
1+r
2, wiec zadanie nie ma sensu
12 sie 00:48
gordon122: bardzo dzięki za radę
12 sie 00:53
Dominik: Saizou, pomylilem znak. wiesz jak mialo byc.
nota bene wrzucam to zadanie po raz drugi i znowu literowka. moze dlatego dotad go nikt nie
rozwiazal?
12 sie 00:54
Saizou : nie mam pojęcia jak to ruszyć
12 sie 01:02
Dominik: pokazac?
12 sie 01:03
Saizou : może jakaś podpowiedź?
12 sie 01:04
Dominik: nierownosc trojkata
12 sie 01:05
Saizou : a co ma nierówność trójkąta do okręgów, bo nie wiem
12 sie 01:06
Dominik: wiecej powiedziec nie moge, bo w zasadzie dalbym ci caly dowod.

znajdz tam jakis trojkat.
12 sie 01:10
Saizou : nie ogarniam tego, chyba z późna godzina
12 sie 01:11
Dominik: pokazac czy walczysz jutro?
12 sie 01:17
Saizou : pokaż, bo do wtorku zapomnę xd
12 sie 01:19
Godzio:
Gadka szmatka, a zadań nie ma
12 sie 01:28
Dominik: najlatwiej nie wprost. zalozmy, ze okregi przecinaja sie w punkcie A. dla trojkata AS1S2 nie
zachodzi nierownosc r1 + r2 > |S1S1|, zatem sprzecznosc.
QED.
12 sie 01:30
Dominik: co ja plece, rowniez jestem zmeczony. nie powinno byc tam slowa "nie".
12 sie 01:32
Saizou :

czworokąt jest wpisany w okrąg, gdy
x+2
√10=2+y
z tw. cosinusów mamy
| | 6 | | 3√10 | |
x2=62+y2−2*6*y*cosα oraz cosα= |
| = |
| |
| | 2√10 | | 10 | |
łącząc te fakty otrzymujemy układ równań
x+2
√10=2+y
no i wychodzi że x=2 i y=2
√10, czyli bzdury
12 sie 11:27
Saizou : Eto co sądzisz na temat tego zadanka?
12 sie 18:02
Eta:

Poczytaj jaki jest warunek, czworokąta wpisanego w okrąg


Z warunku wpisania czworokąta w okrąg ( zaznacz kąty
Rozpatrz teraz trójkąty podobne i ich skalę podobieństwa
oraz stosunek pól ..............
odp: P= 10,8 [j
2]
Twój zaraz przeanalizuję
12 sie 18:21
Eta:
Echhh .... nie ma co "analizować" .... walnąłeś bzdurę !
12 sie 18:23
Saizou : yyyy..... jaką bo się okaże że jestem ślepy
12 sie 18:27
Eta:
Warunek wpisania czworokąta w okrąg! jaki jest?
12 sie 18:29
Saizou : sumy przeciwległych boków muszą być równe
12 sie 18:30
Saizou : yyyyyyyyyyyy..........nie to

tu przecież są kąty
12 sie 18:30
Eta:
12 sie 18:31
Eta:
I jak to będzie na
maturze ? co?
12 sie 18:32
Saizou : po prostu siada się na krześle i się piszę
12 sie 18:32
Eta:
tylko co się pisze?
12 sie 18:33
Saizou : cyferki i takie tam
12 sie 18:34
Eta:
Dawaj następne..... tylko poprawnie rozwiązane, bez "takich tam"
12 sie 18:37
Saizou : teraz muszę lecieć, ale może później coś ruszę
12 sie 18:38
Eta:
Ok
baw się dobrze
12 sie 18:39
Saizou : "baw się" idę biegać xd
12 sie 18:40
Eta:
To też
zabawa
12 sie 18:41
^Bartek^: Teraz moja kolej
12 sie 22:40
bezendu: ;
Bartek, sinusioidalny, trochę umiem matematykę itp to cały czas jedna i ta sama osoba ?
12 sie 22:42
Eta:
12 sie 22:42
12 sie 22:48
13 sie 00:40
Theosh:
@Eto wymyśl zadania z funkcji kwadratowej pierwsze łatwe dla mnie a resztę trochę trudniejsze.
13 sie 01:29
^Bartek^: '@bezdndu Nie, oprócz" Troche umeim matematyke" ale po co ci to potrzebne?
Możesz mnie unikać nie wydaje mi się ,że w czymś mógłbyś mi pomóc.to ci chodzi ,tak?
Bo w jaki inny sposób można tutaj unikać ? To nie jest forum do pogawędek tylko do
rozwiązywania zadań .
nie odpisuj na to i tak juz tuu nie bedee zagladdal
13 sie 12:04
5-latek: Dzien dobry [Eta]] Policzylem zadanie nr 3 i wyszlo mi ze srodki S
1 − S
2 sa odlegle od siebie
o 9cm . Dobrze?
14 sie 12:37
5-latek: Nad drugim jeszcze mysle
14 sie 12:39
^Bartek^: [[@5−latek]n] jak to policzyłeś ?
14 sie 20:30
14 sie 21:29
Eta:
Odp:

...... |O
1O
2|= 9 rys. podała
Mila
Zadanie pochodzi ze zbiorku z 1966 r. stąd taka terminologia .
Pozdrawiam Wszystkich zainteresowanych tym zadaniem
14 sie 21:40
Eta:
Rozwiązanie zad.2 podał już Godzio 11 sier 16:31
14 sie 21:43
Eta:
Dla
Saizou 
Uzasadnij,że równanie x
2013+x
2012−x−2=0
ma dwa pierwiastki rzeczywiste
14 sie 22:58
5-latek: dziekuje
Eta i
Mila za odpowiedzi

. Dopiero teraz bo niedawno wrocilem
z pracy .
Dobrze ze jutro odpoczne
Pozdrawiam rowniez
Krystek jesli jest na forum bo dawno jej nie widzialem
14 sie 23:13
Saizou : na pewno ma jeden, bo to wielomian nieparzystego stopnia, czyli ma przynajmniej jedno miejsce
zerowe
14 sie 23:16
Eta:
czytaj treść ....
14 sie 23:24
Saizou : wiem że chodzi o 2 pierwiastki, ale na razie mam jeden xd
14 sie 23:26
14 sie 23:28
Saizou : chyba w drewnie
14 sie 23:31
Eta:
O kurczę

ma być tak:
x
2014 +x
2013−x −2=0
Przepraszam

A w tym co napisałam : uzasadnij,że ma
tylko jeden !
14 sie 23:35
Saizou : czyli trzeba uzasadnić że równanie
x2014+x2013−x−2=0
ma 2 pierwiastki rzeczywiste
14 sie 23:37
Eta:
Tak, podpowiedź: wykresy .........
14 sie 23:41
ZKS:
Korzystając z twierdzenie Darboux pokażemy że ten wielomian ma dwa pierwiastki rzeczywiste.
W(x) = x2014 + x2013 − x − 2
W(−2) > 0
W(−1) < 0
W(−2) * W(−1) < 0
w przedziale x ∊ (−2 ; −1) znajduje się jeden pierwiastek
W(1) < 0
W(2) > 0
W(1) * W(2) > 0
w przedziale x ∊ (1 ; 2) znajduje się drugi pierwiastek.
14 sie 23:52
Eta:
Hej
ZKS 
Ma być uzasadnienie na poziomie wiedzy licealnej !
14 sie 23:54
ZKS:
Hejka
Eta.

Hehe a jak by licealista przez przypadek wziął jakąś książkę od kolegi ze studiów i by sobie
przeczytał uznała byś?
14 sie 23:57
Eta:
Jasne,że tak
14 sie 23:58
Eta:
No to dajmy się wykazać licealistom
15 sie 00:00
ZKS:
Oczywiście już nic nie będę szkodził.
15 sie 00:01
Godzio:

Licealnie, czyli wykresik

Po małym przekształceniu : (x = −1 nie jest rozwiązaniem)
15 sie 10:46
5-latek: Czesc
Eta . Rozwiazalem zadanie nr 2 i wynik mi wyszedl taki jaki podalas w swoim poscie z
12sierpnia z godz 18.21 czyli 10,8cm
2
Wzorowalem sie Twoim rysunkiem z tego postu
P
CEDB=P
ABC−P
EAD
Trojkat CAD jest podobny do trojkata EAD
P
CAD=6cm
| | AE | |
Teraz zapisalem zeU{PEAD{6}= |
| |
| | AC | |
AC=
√22+62=
√40=2
√10
Teraz ulozylem nastepna proporcje zeby wyliczc AE.
Zapisalem ze AE*AC=AD*AB z tego wyliczylem AE
Pole trojkata EAD=1,2cm kw.
Pole czworokataCEDB=10,8 cmkw. Pytanie . Dobrze jest. Dziekuje za odpowiedz
15 sie 18:04
pigor: ...,
1) Uzasadnij, że równanie x
2013+x
2012−x−2=0 ma 1 pierwiastek rzeczywisty.
2) Uzasadnij, że równanie x
2014+x
2013−x−2=0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.1)
| | x+2 | |
x2013+x2012−x−2=0 ⇔ x2012(x+1)= x+2 ⇒ x2012= |
| i x≠−1 ⇔ |
| | x+1 | |
| | 1 | |
⇔ (x1006)2 = 1+ |
| i x≠ −1 − 1 punkt przecięcia wykresów lewek i prawej strony |
| | x+1 | |
ad.2)
| | 1 | |
(x671)3 = 1+ |
| i x≠ −1 − 2 punkty przecięcia wykresów . ...  |
| | x+1 | |
15 sie 18:50
Eta:
pigor też będziesz zdawać
maturę?
15 sie 22:03
5-latek: Eta zobacz na moj post z 18.04. Czy dobrze ?
15 sie 23:08
bezendu:
Eta pamiętasz to zadanie:
W trójkąt prostokątny wpisano półokrąg tak,że jego średnica leży
na przeciwprostokątnej ,a jego środek dzieli przeciwprostokątną na odcinki
o długościach 15 cm i 20 cm
Wyznaczyć długość łuku półokręgu zawartego miedzy punktami styczności
z przyprostokątnymi.
czy prawidłowa odpowiedź to L=6π
24 sie 23:27
ZK: Tak. Prawidlowa odpowiedz to L=6π cm.
24 sie 23:37