funkcje
artur : wyznacz ekstrema funkcji f (x ) =x /(1 + x4) potrzebuje na już
jestem na kolosie.
30 cze 12:50
Technik: jak jesteś na kolosie to odpal sobie wolframa
30 cze 12:51
use:
D=R
liczymy pochodną :
| | (1+x4)−3x4 | | 1−2x4 | |
f `(x)= |
| = |
| |
| | (1+x4)2 | | (1+x4)2 | |
przywownujemy do 0
| 1−2x4 | |
| =0 /*(1+x4)2 |
| (1+x4)2 | |
1−2x
4=0
z tego juz chyba potrafisz dosjc do wyniku

( narysuj i zaznasz gdzie rosnie maleje i
eksterma lokalne masz na tych "zmianach")
30 cze 13:03
ICSP: źle policzona pochodna
30 cze 13:14
Technik: no i kolega egzaminu nie zda niestety
30 cze 13:42
asdf: wszystko źle...
@use
nie rob juz takich rzeczy..
30 cze 14:32
ICSP: ja tam widzę tylko jeden błąd.
30 cze 14:39
30 cze 14:43
use: @asdf ja też widze tylko jeden błąd jak wspomniał ICSP
30 cze 14:44
asdf: specjalnie to napisałem, nawet nie patrząc gdzie błąd − jest na kolosie niech sobie samemu
radzi, a jak nie umie niech sie z tym pogodzi..
30 cze 14:45
use: @asdf jak jest na kolokwium to napewno za takie proste zadanie nie zda, tak czy siak
30 cze 14:48
asdf: ale podejście..to jak ukraść miliarderowi 10 tysiecy − dla niego to malo, nic mu nie stanie jak
sobie to wezme...nawet nie zauwazy
30 cze 14:50
use: @adsf dokladnie

miliarderowi tak mozna
30 cze 14:58
asdf: obym jak najmniej ludzi z takim podejsciem spotykał w swoim zyciu..
30 cze 15:16
Sinusoidalny: Dlaczego mu nie pomogliscie ? Po**bane kujony......
30 cze 16:10
bezendu: @Sinusoidalny ogarni słownictwo.. To jest forum do pomocy, a nie żeby rozwiązywać komuś
egzamin..
30 cze 16:15
Sinusoidalny: Przepraszam

ale co jeśli o nie zdał
30 cze 16:21
use: jednego magistra co nic nie umie będzie mniej , dla ciebie to probalem
30 cze 16:24
Sinusoidalny: Ok rozumiem
30 cze 16:29
5-latek: Use. To ze juz wydaje CI sie ze ogarnales pochodne i tam wiele rzeczy to tylko CI sie wydaje .
Jeszcze duzo pracy przed Toba .
Tak jak napisal CI asdf wiecej takich rzeczy nie rob . Po prostu na takie hasla sie [C[nie
odpisuje]]
30 cze 16:35
2 lip 10:46
use: Swoja drogą mam pytanie do ciebie 5−latek, skonczyles juz studia

jezeli tak to jaki kierunek
>?a jezeli nie to na torym roku jestes i jkai kierunek
2 lip 10:49
5-latek: Czesc Use . Nie jestem po studiach ale po starej szkole sredniej (koniec lat siedemdziesiatych)

Byc moze za dwa lata pojde . Planowalem w tym roku ale nie wyjdzie . Inne bardzo powazne
wydatki a studia zaoczne niestety sa platne .
Tak ze ja jestem 5 latek i tak miedzy nami Pani o nicku
Krystek to 6 latek(przy okazji
pozdrawiam i

) i to przed nia pochyl glowe

Teraz sobie zazartuje ale ja teraz pojde do zerowki (tak jak moja wnuczka) a
Krystek
pojdzie do 1 klasy .
2 lip 12:14
use: To mam do Ciebie jeszcze jedno pytano bo generalnie ja w tym roku skonczylem technikum i
wlasnie wybieram sie na studia kierunek Matematyka Stosowana ( mam nadzieje ze sie dostane ),
zastanawiam sie tylko jak mocno rozni sie dzisiejszy material matematyki szkoly sredniej z tym
materialem ktory Tobie dane bylo poznac

Mieliscie rownania różniczkowe

Prosilbym cie o krotkie przedstawienie tego jak to wtedy
wyglądalo
2 lip 12:31
5-latek: Ja tez koczylem 5 letnie technikum mechanizacji rolnictwa
Rownan rozniczkowych nie bylo
napisze CI z espisu tresci z ksiazek
1 klasa
zbory ,liczby rzeczywiste ,funkcje ,funkcja liniowa, funkcja kwadratowa, elementy logiki i
nauki o zbiorach.
2 klasa − wielomiany ,ciagi liczbowe ( indukcja matematyczna , permutacje kombinacje , dwumian
newtona, ciagi zbiezne, ciagi rozbiezne do nieskonconosci , oczywiscie granice ciagow )
Pochodne funkcji (pochodna funkcji w puncie , granica i ciaglosc funkcji . wlasnosci pochodnych
, granica niewlasciwa funkcji)
Grupa katow skierowanych plaszcyzny . Funkcje trygonometryczne kata skierowanego . Zadania
geometryczne . Funkcje trygonometryczne zmiennnej rzeczywistej( miedy innymi wlasnosci funkcji
, pochodne funkcji trygonometrycznych wykresy , funkcje odwortne do nich )
Klasa 3 . Funkcje potegowe ,wylkjladnicze i logarytniczne . Jeszce pamietam do tego musielismy
sie uczyc liczycz na suwaku logarytmicznym.

geometria analityczna (plaszczyzny , + przeksztalcenia plaszczyzny ) i jeszce Krzywe drugiego
stopnia (elipsa hiperbola parabola , cyrkiel eliptyczny itd )
Klasa 4 i 5 (jeden podrecznik to bylo Zastosowanie metody wspolrzednych i rachunku pochodnych
czyli powtorzenie wiadomosci o pochodnych (granica funkcji , iwszystko co zwiazan z funkcja
ciaglosc funkcji funkcja zlozona styczna do krzywej ,pochodna funkcji potegowej i
zstosowanie pochodnej do badania funkcji czyli wszystko co sie wiaze z badaniem przebiegu
funkcji . Byly tez zadania optymalizacyjne w postaci kiedy objetosc jest najmniejsza lub
najwieksza.
Byly tez metody rachunkow przyblizonych i mielismy proste calki To byla czesc 1 podrecznika
natomiast druga czesc to geometria analityczna przestrzeni. Takze pola i objetosc bryl.
NO i cala geometria −ksiazki prof Krygowskiej . I tylko tyle

Mam nadzieje z esie polapisz
w tym bo troche chaotycznie to napisalem. jak widziisz czesc materialow to dzisiejsze studia.
2 lip 13:18
5-latek: Zycze CI oczywiscie zebys sie dostal na wymazone studia
2 lip 13:24
use: Dzieki, ogolnie to dziwi mnie troche to skrocenie tego materialu przez oswiate tym bardziej ze
przeciez to wszystko co przerabialiscie wtedy, nie jest przeciez takie trudne a napeweno
przerobienie tego w szkole sredniej ulatwialoby start na studiach , no ale coz jest jak jest,
dlatego sam staram sie nadrobiac te braki malymi kroczkami
2 lip 13:43
5-latek: 
teraz spadam do pracy . czesc
2 lip 13:45