2 klasa liceum. kombinatoryka, prawdopodobieństwo ciagi liczbowe, elementy staty
pomoc: poprawka w sierpniu z matematyki
29 cze 21:58
Mila:
Wpisuj po kolei zadania, których nie umiesz rozwiązać. Jaki masz zbiór zadań?
29 cze 22:04
pomoc: nie korzystamy z podręczniku jedynie z kserówek które dostaniemy od nauczyciela.
29 cze 22:09
29 cze 22:22
29 cze 22:23
Sinusoidalny: Coo nie macie książek ?!
29 cze 22:23
pomoc: książkę ma tylko profesor. to tylko zaoczne LO dla dorosłych a reszta ma kserowki
29 cze 22:25
29 cze 22:41
5-latek: A ksiazke kolezanko lub kolego mozna kupic w kazdej ksiegarni do podstawy .
29 cze 22:43
pomoc: to wiem ze mozna ale nie wiem nawet z jakiej on ksiazki korzysta. bylm w ksiegarni nawet. ale
to i tak nic nie dalo bo ksiazek do liceum z zadan niami bylo 8 rodzajow.
29 cze 22:46
Nienor: Ja bym ci, bez urazy radziła zacząć od przypomnienia sobie podstaw: działania na liczbach.
Później dopiero myślała dalej. Przejrzyj tę kolumnę po lewej stronie monitora, znajdziesz tam
naprawdę dużo wartościowych rzeczy
29 cze 22:51
pomoc: większość z tego po lewej stronie mam opanowane. tylko tego wogule nie kumam
29 cze 23:00
Mila: Zacznij od zadań, które podała Ci Basiek.
29 cze 23:01
5-latek: Wiesz co tak mysle ze to chyba nie ma znaczenia co on ma za ksiazke . Wiadomosci sa takie same
we wszystkich. . ja kuplem w tamtym roku Poznac i zrozumiec do 1 klasy . Popytaj moze ktos ma
stare . szkoda z enie pisales/as wczsniej bo na allegro mozna dostac wlasnie stare ksiazki
typowo dla samoukow . np. trygonometrie J.Pokornego. Planimetria i stereometria .Cz Dytz . I
chyba jest algebra J Pokornego.
No ale teraz to tylko musisz trzaskac zadania. basiek podala CI strone a ja ze swojej strony
polecam strone www.pi.edu.pl
29 cze 23:01
Mila:
7!=1*2*3*4*5*6*7
5!=1*2*3*4*5
| | 7! | | 5!*6*7 | |
= |
| = |
| =upraszczamy przez 5! |
| | 5!*(7−5)! | | 5!*2! | |
I mam wątpliwości, czy dobrze przepisałeś te przykłady.
29 cze 23:06
Basia: Witaj
Milu 
Właśnie chciałam poradzić
pomocy żeby najpierw opanował sposób zapisu na tym forum.
Wg mnie w tych przykładach chodzi o ułamki.
| 7!−9! | | 7!(1−8*9) | | 7!*(−71) | | −71*7 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 8!−6! | | 6!(7*8−1) | | 6!*55 | | 55 | |
i tak dalej
29 cze 23:13
Basiek: W ogóle− jeśli całkiem dobrze umiesz angielski, to youtube może być Twoim ulubionym źródłem
wiedzy! Szczególnie polecam Ci cały kanał
khanacademy, również stronę.

Ja się tym
czasem "bawię". Filmiki są super wprost, bardzo proste, sama uczyłam się na tym jakichś
dziwnych rzeczy na angielski.

Przykładowo:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bCxMhncR7PU
Chyba, że nie czujesz się pewnie, ucząc w języku obcym, wtedy zawsze możesz też znaleźć (sporo)
materiałów po polsku.
29 cze 23:13
pomoc: dobrze. moge pokazac mam wszystko na kompie w pliku
29 cze 23:15
pomoc: angielski to nawet spoko. najgorsza ta matma
29 cze 23:20
Basiek: Szczerze? Jeśli cały czas "zlewasz", to faktycznie może być nie do przejścia. Taka specyfika,
że jeśli nie ma się fundamentów, to nic się nie zrobi. Ale do sierpnia jest sporo czasu i
myślę, że spokojnie nadrobisz.
To tylko kilka działów, a większość zad. z poziomu podstawowego jest "na jedno kopyto".
Zbierz materiały, wyznacz cele, przysiądź. Będzie okej.

W razie czego wrzucaj tu pytania (pewnie nie tylko mnie się już znudziły wakacje).

29 cze 23:26
pomoc: Basiek: jestes nauczycielka czy studentka matmy?
29 cze 23:29
29 cze 23:30
Basiek: Ani jedno, ani drugie.

Po prostu sobie studiuję na takim ni to ścisłym, ni to humanistycznym
kierunku.

Ale maturę z matematyki pisałam i chętnie sobie coś przypomnę, komuś pomogę, a sama nie umrę z
nudów!
29 cze 23:30
pomoc: Felicita pisze.
Witaj, jesteś z Polski? Jestem z Anglii i mam problemy z równaniami. Czy ktoś może mi pomóc?
To duża pomoc. Myślę, że można mnie zrozumieć, ale wtedy trzeba użyć słownika. Jestem w
siódmej klasie i w czwartek będziemy pisać ostatnią klasówkę. To bardzo ważne, że mogę uzyskać
dobry wynik, bo nie jestem tak dobry w matematyce. Proszę mi pomóc.
29 cze 23:35
Basiek: "ULGA− Hello, are you from Poland?
I'm from England and I've Problems with equations.
Can anybody help me? That's a big emergency.
I think you can't understand me but then you have to use your dictionary.
I'm in the seventh grade and on Thursday we're going to write the last class test.
It's very important that I get a good mark because I'm not so good in Maths.
Please help me..."
"Cześć, jesteście z Polski? Ja jestem z Anglii i mam problem z równaniami. Czy ktoś mi pomoże?
To nagły wypadek. Myślę, że nie możecie mnie zrozumieć, ale jeśli tak− musicie użyć słownika
(trochę na polski brzmi niemiło). Jestem w 7−mej klasie i w czwartek mam ostatni
test/egzamin/klasówkę. To bardzo ważne, bym dostała dostała dobrą ocenę, bo nie jestem tak
dobra z matematyki. Proszę pomóżcie..."
Mniej−więcej,
Milu.
29 cze 23:36
pomoc: aha no tak te wakacje czasem zgadza sie mozna oszalec z nudow choc w te musze sie nauczyc tej
matmy aby zaliczyc chociaz na 3 bo nie chce sobie sredniej zepsoc
29 cze 23:36
Mila:
Dziękuję za przetłumaczenie

Nasze forum zaczyna karierę międzynarodową.
29 cze 23:37
pomoc: no to super

ja moge tlumaczyc jesli trzeba

z angielskiego mialam 3 wiec nie jest tak zle
29 cze 23:39
Basiek: Bierz się za zadania może?

Chcesz, to Ci jeszcze jakieś dostarczę.
29 cze 23:43
Rafał28: Z tego co się orientuje dostaniesz określone materiały do nauki na poprawkę lub wypisane
zagadnienia (poszczególne działy).
Ja na twoim miejscu zacząłbym od tej strony co podała Basiek.
http://www.matemaks.pl/
Nawet nie wiedziałem, że taka istnieje (fajna).
Nie staraj się łyknąć wszystkiego naraz. Do sierpnia masz sporo czasu, ale grunt to
systematyczność.
Nie patrz na koleżanki, kolegów ani nikogo bo później będziesz żałować. Głupio tracić rok
czasu.
29 cze 23:43
pomoc: materialy juz dawno mam. ponad 2o zadań. do nauczenia praktycznie na pamięć.
29 cze 23:47
Basiek: 20 zadań?...
Naprawdę?
29 cze 23:47
pomoc: np cos takiego
Liczby x−1, 6, 10 tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz x.
29 cze 23:49
pomoc: no tak. gościu nas nie lubi
powiedzial ze da nam 20 zadań w ciagu 45 minut. na rozwiazanie. oczywiscie w zadaniach
pozmienia dane
29 cze 23:50
29 cze 23:54
Mila:
No, to jeśli znasz definicję ciągu arytmetycznego, to zaczynaj.
29 cze 23:55
pomoc: ooo dzieki

czyli tak
Liczby x−1, 6, 10 tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz x.
r=10−6
r=4
a
4=10+4
a
4=14
x−1=14
x=−1
30 cze 00:02
Basiek: x−1=14
x=−1
?

Poza tym, chodziło o to, że...
a) ciąg arytmetyczny? − super−święta−zasada−szkoły−średniej
[C[Wyraz środkowy każdych trzech wyrazów ciągu arytmetycznego jest średnią arytmetyczną wyrazów
skrajnych]]
W tym przypadku:
x−1+10=12
x=3
30 cze 00:07
Rafał28:
Liczba x−1 to pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego czyli a1
Liczba 6 to drugi wyraz ciągu a2
Liczba 10 to trzeci wyraz ciągu a3
30 cze 00:08
Mila:
a
1=x−1
a
2=6
a
3=10 c.a.
Dobrze zaczęłaś:
a
3−a
2=r⇔r=10−6=4
a
2=a
1+r
6=x−1+4⇔6=x+3⇔x=3
II sposób
| | a1+a3 | |
a2= |
| ( średnia arytmetyczna) |
| | 2 | |
2*6=x−1+10
12=x+9
x=3
spr.
a
1=3−1=2
6−2=4, 10−6=4
różnica między wyrazem następnym a poprzednim jest stała i równa 4.
30 cze 00:12
Mila: Dobranoc
30 cze 00:13
30 cze 00:13
Basiek: Dobranoc,
Milu.
30 cze 00:14
pomoc: aaa to już wiem co zrobiłam zle teraz już wiem czemu mi zabrakło 3 pkt aby to zaliczyć.
30 cze 00:19
pomoc: dzięki za zadania

uciekam spać trzym Cie się papa
30 cze 00:25
pomoc: Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie kostką w kształcie czworościanu foremnego, na
którego ściankach znajdują się oczka w liczbie od 1 do 4. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że suma oczek na ściankach, na które upadła kostka, będzie równa 11.
30 cze 12:33
Technik:
możliwe kombinacje
4,4,3
4,3,4
3,4,4
|A|=3
|Ω|=64 bo 4
3=64
tak więc
30 cze 12:42
pomoc: Liczby x+2, x+6, x−6 tworzą ciąg geometryczny (w podanej kolejności).Oblicz x.
30 cze 14:15
bezendu:
pomoc załóż nowy temat

(x+6)
2=(x+2)(x−6) rozwiąż to
30 cze 14:23
pomoc: (x+6)2=(x+2)(x−6)
x+62
x+36
x=36
36+2
x=38
38−6
x=32
30 cze 19:20
bezendu:
co Ty zrobiłeś ?
x2+12x+36=x2−6x+2x−12 to rozwiąż ? wiesz jak się rozwiązuje równania kwadratowe czy też masz
braki również z tym ?
30 cze 19:23
30 cze 19:31
bezendu: albo naprawdę zasługuję na poprawkę
30 cze 19:32
pomoc: to niema sensu. chyba. uciekam poddaje się nie zaliczę tego.
30 cze 20:00
5-latek: tak uczyl nauczyciel liczyc?. Napewno nie .
Zacznijmy od tego skad sie to wzielo (x+6)2=(x+2)(x−6)
Jest takie twerdzenie o 3 kolejnych wyrazach ciagu deometrycznego ze wyraz srodkowy (u nas
x+6) jest srednia geometryczna wyrazow skrajnych (u nas x+2 i x−6)
Srednia geometryczna np 2 liczb a i b =√a*b a np 3 liczb a i b i c =√a*b*c i td
My mamy 2 liczby x+2 i x−6 i mozemy z tego twierdzenia o 3 wyrazach ciagu geometrycznego
zapisac ze x+6=√(x+2)(x−6) teraz zeby sie pozbyc tego pierwiastka po prawej stronie
to musimy podniesc obie strony rownania do kwadratu i dostaniemy wlasnie to
(x+6)2=(x+2)(x−6)
(x+6)2 obliczysz z ewzoru skroconego mnozenia (a+b)2=a2+2ab+b2 to
(x+6)2=x2+2*x*6+62=x2+12x+36 natomiast (x+2)(x−6) mnozysz kazdy z
kazdymx2−6x+2x−12=x2−4x−12 czyli x2+12x+36=x2−4x−12 to x2−x2+12x+4x+36+12=0 to
16x=−48 to x= policz
Po wyznaczeniu xsa sprawdz czy te wyrazy tworza ciag geometryczny. Wiesz jak sie sprawdza .
30 cze 20:11
bezendu: czemu podnosić do kwadratu

jest przecież wzór b
2=ac i tyle
30 cze 20:14
5-latek: | | a2 | |
dopiero zobaczylem twoj wpis wiec tak jak podstawisz za x i wyliczysz wyrazy to |
| =q i |
| | a1 | |
| | a3 | |
|
| =q czyli iloraz q musi byc taki sam . |
| | a2 | |
Ale z tego co widze to TY przede wszystkim musisz sie nauczyc liczyc.
Przerobic ten material tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/3407.html jesli trzeba to prosic kogos mlodszego o pomoc . Nie
wstydzic sie tego . Nawet studenci nie potrafia liczyc dobrze
30 cze 20:20
5-latek: Bezendu po to zeby wiedzial/a skad sie to wzielo . Tak samo jak w ciagu arytmetycznym
| | a+c | |
jesli mamy 3kolejne wyrazy a i b i c to b= |
| to 2b=a+c . Zgadz sie ?  |
| | 2 | |
30 cze 20:25
pomoc: czemu matma jest taka pomieszana. teraz widzę jaki błąd zrobiłam ze poszłam do LO dopiero od 2
klasy.
30 cze 20:52
bezendu: tak
30 cze 20:54
5-latek: jest jak w zyciu . jeden sie mniej nameczy a drugi wiecej . Musisz po prostu wiecej rozwiazywac
zadan. . I nie ma ze boli jesli chcesz zdac mature . Powodzenia
30 cze 21:04
pomoc: to zadanie odpuszcze. za trudne jest. poprostu
30 cze 21:05
5-latek: Ale to zadanie masz juz skonczone . masz tylko policzyc ile wynosi x team gdzie napisalem to
x=.....policz
30 cze 21:13
5-latek: i napisz ile rowna sie x
30 cze 21:14
pomoc: (x+6)2 obliczysz z ewzoru skroconego mnozenia (a+b)2=a2+2ab+b2 to (x+6)2=x2+2*x*6+62=x2+12x+36
natomiast (x+2)(x−6) mnozysz kazdy z kazdymx2−6x+2x−12=x2−4x−12 czyli x2+12x+36=x2−4x−12 to
x2−x2+12x+4x+36+12=0 to 16x=−48 to x= −48/16x
x=−3
30 cze 21:52
5-latek: I bardzo dobrze

Teraz jesli mamy a
1=x+2 to a
1=−3+2=−1
a
2=x+6 to a
2= −3+6=3
a
3= x−6 to a
3=−3−6=−9 ma my policzone juz 3 kolejne wyrazy
ciagu a
1 a
2 i a
3
Teraz mozemy sprawdzic czyten ciag o tych wyrazach jest ciagiem geometrycznym
A zeby ciag byl ciagiem geometrycznym iloraz ciagu q musi byc staly .
| | a2 | | a3 | | a4 | | a5 | |
I tak |
| = |
| = |
| = |
| itd =q gdzie a1 a2 itd to kolejne |
| | a1 | | a2 | | a3 | | a4 | |
wyrazy ciagu . a q to iloraz ciagu
| | a2 | | 3 | | a3 | | −9 | |
No to sobie sprawdzimy |
| = |
| =−3 i |
| = |
| =−3 naszeq=−3 |
| | a1 | | −1 | | a2 | | 3 | |
Teraz popatrz . W ciagu geometrycznym kazdy nastepny wyraz ciagu powstaje przez pomozenie
wyrazu poprzedniego przez iloraz q . Jest na to wzor a
n+1=a
n*q .
I tak wyraz czarty tego ciagu a
4 powstanie przez pomnozenie wyraz trzeciego a
3przez iloraz q
czyli mozemy zaoisac ze a
4=a
3*q=−9*(−3)=27
Wyraz piaty a
5 powstanie przez pomnozenie wyrazu a
4przez iloraz q czyli a
5=a
4*q=27*(−3)=−81
i tak samo a
6=a
5*q=−81*(−3)=243 itd kolejne wyrazy . Czy to trudne ? nie nie jet to trudne
. Sa trudniejsze zadania z ciagow.

.
30 cze 22:19
pomoc: no jednak to proste jest

moglbys bys byc nauczycielem
30 cze 22:26
5-latek: Dziekuje . Wole nie
30 cze 22:30
5-latek: Wez sobie tez do serca co napisala Basiek i
Mila . Mila chyba jest nauczycielka
30 cze 22:33
pomoc: ale naprawde dobrze to wyltumaczyles

żaluje ze nie poszlam do lo dziennego gdy mialam 16
lat. wybralam zawodowke. a teraz robie zaocznie od 2 klasy bo zawodowka sie liczy z zawodowki
praktycznie nic nie pamietam. a tu nauczyciel niema czasu aby to wytlumaczyc tylko leci aby z
materialem zdazyc i tak czasem brakuje mu czasu. aja jestem juz mam 3 letniej dziewczynki i
zabardzo nie mialam czasu aby przysiasc nad ta matma.
30 cze 22:35
pomoc: wiem ze muszę się wziaść za ta matme ostro żeby zdać.
i od wrzesnia ostro matmę trenować
30 cze 22:42
5-latek: Bedzie dobrze. Trzymaj sie
30 cze 22:42
pomoc: dzieki. dobranoc
30 cze 22:45
pomoc: Miary kątów czworokąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 20. Jaką miarę ma najmniejszy kąt
tego czworokąta?
1 lip 16:12
Dominik: a ile wynosi suma miar katow czworokata?
1 lip 16:23
pomoc: niema tego w zadaniu.
1 lip 16:25
1 lip 16:27
Sinusoidalny:
Dominik: a ile wynosi suma miar katow czworokata?
pomoc: niema tego w zadaniu.
: D
Jeśli ci sie uda zdać to będzie cud .
A ja wierze w cuda ; p
1 lip 16:34
Dominik: jak sie przylozy to bedzie za pare miesiecy same piatki dostawal.
1 lip 16:36
Sinusoidalny: To jest kobieta
1 lip 16:38
Dominik: a to przepraszam, nie czytalem wyzej.
to jak, pomoc, udalo sie ustalic ile wynosi suma miar katow wewnetrznych w czworokacie
wypuklym?
1 lip 16:42
Piotr: Miary kątów czworokąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 20. Jaką miarę ma najmniejszy kąt
tego czworokąta?
Suma miar katow wewnetrznych w czworokacie wynosi 360 stopni
Jest to ciąg arytmetyczny więc:
a1 −− Pierwszy kąt(bedzie on wlasnie najmniejszy)
a1+r −− Drugi kat
a1+2r−−− Trzeci Kat
a1+34 −− czwarty kąt
r=20 stopni
a1+a1+r+a1+2r+a1+3r=360
4a1=360−120
a1=60 stopni <<−−− miara najmniejszego kata w czworokącie
1 lip 16:47
pomoc: α+β+γ+δ=(4−2)*180∞=2*180∞360∞
1 lip 16:51
Piotr: ? Co ty robisz ?
Pewnie zastosowales wzor na sume katow wewnetrznych w dowolnym wielokącie
Sn=(n−2)*180, gdzie n to liczba boków
1 lip 16:56
pomoc: nio tak. zrobilam
1 lip 16:58
Piotr: Ja juz Ci napisalem wyzej rozwiazanie. Musisz zastosowac tutaj ciąg arytmetyczny. Przeczytaj
najpierw sobie o nim troche
1 lip 16:59
pomoc: wiem. gdy pisałam ten wzór to nie widziałam jeszcze rozwiazania.
1 lip 17:01
1 lip 17:02
pomoc: dzieki. Piotr jestes nauczycielem?
1 lip 17:07
Piotr: Nie jestem, bede teraz szedl do III klasy
1 lip 17:08
pomoc: to tak samo jak ja. oczywiście jak zdam poprawkę.
1 lip 17:09
Piotr: Jak masz problemy to pisz tu, na pewno ktos Ci pomoze. Tylko musisz tez sama zaczac myslec,
robic robic i jeszcze raz robic zadania
1 lip 17:10
pomoc: wiem. wiem.
1 lip 17:11
pomoc: teraz to sporadycznie moge zagladac do matmy. od 5 sierpnia mala na 3 tygodnie jedzie z tata na
wakacje to akurat dam rade to wszystko ogarnac
1 lip 17:14
Sinusoidalny: Twój problem !
Jestem twardzielem
1 lip 17:45
pomoc: charakter to masz mojego profesora od matmy
1 lip 18:04
Sinusoidalny: "mała " to twoja siostra czy co

?
1 lip 18:13
bezendu: ''Jestem twardzielem'' Powinieneś jeszcze dopisać i nie mam mózgu....
Nie pomogłeś jeszcze nikomu ani razu na tym forum, a masz najwięcej do powiedzenie...
1 lip 18:15
pomoc: mala to moja córka
1 lip 18:28
Sinusoidalny: Żartowałem

Zarejestrowalem nick niedawno przedtem pomagalem pod nick Bartek BARTEK [BARTEK] i innych
Pomoc ty masz 17 lat?
1 lip 18:35
bezendu: Twoje żarty nie są śmieszne, a raczej żenujące....
1 lip 18:37
Sinusoidalny: Taki miał być
1 lip 18:39
pomoc: sinusoidalny nie 24
1 lip 18:41
Mila:
Pomoc, napisz Twoje imię i pisz zadania, albo ja Ci napiszę, gdy podasz swój zestaw .
W matematyce ważne jest stopniowanie trudności. Już Ci kiedyś pomagałam w pracy kontrolnej.
Nie dyskutuj na inne tematy, bo to nie ma sensu.
Załóż nowy wątek, bo tu długo sie przewija.
1 lip 19:23