;)
sorry. : Cześć mam problem z tym zadaniem . Zupełnie nie rozumie o co chodzi haha
Styczne zewnętrznie ,wewnętrznie rozumie okręgi ale nie odcinki . Moze to ktoś narysowac albo
wytłumaczyć ?
zad.3/ Odcinek stycznej zewnętrznej do dwóch okręgów o promieniach 5 cm i 2 cm
jest 1,5 razy dłuższy od odcinka stycznej wewnętrznej .
Wyznaczyć odległość między środkami tych okręgów.
14 sie 13:35
Basia:

chyba o to chodzi; chociaż pierwszy raz się z taką terminologią spotykam
14 sie 13:55
sorry. : Jak to zrobić ?
14 sie 14:55
sorry. : Halo
14 sie 15:10
sorry. : Asdf?
14 sie 15:10
sorry. : To Eta zadała to pytanie w temacie planimetria .
14 sie 19:28
sorry. : Nie widzę tam trójkąta prostokątnefo ::
14 sie 19:30
Mila:

|AB|=1,5x
||CD|=x
|O
1O
2|=d
W ΔO
1EO
2: EO
2=3,EO
1=1,5x
W ΔO
1FO
2: FO
2=7, FO
1=x
Licz
14 sie 21:24
^Bartek^: Szczerze mówiąc to już do tego przedtem doszedłem i wyszło mi
| | 3 | |
O1O2 = pierwiastek z ( |
| √d2)+72)2 +32 |
| | 2 | |
14 sie 21:39
Mila:
No to jaki masz wynik, bo nie widzę tego z Twojego wzoru.
14 sie 21:44
14 sie 21:44
Eta:
14 sie 21:45