całki nieoznaczone
babcyk:
23 sie 16:25
ICSP: na moje oko t =
√x powinno zadziałać
23 sie 16:33
Patryk: a dalej
t=√x ()2
t2=x
2tdt=dx
23 sie 16:44
babcyk: może mi to ktoś rozpisać

bo siedzę nad tym i nic
23 sie 18:46
asdf: a możesz wrzucić obliczenia?
t =
√x
t
2 =
x
dx =
2√xdt
23 sie 18:51
babcyk: a skąd się wzięło to dt

nie powinno być 2tdt = dx
23 sie 18:56
asdf: to już obojętne, policz całke dalej, ja Tobie juz dzisiaj chyba nie pomogę, chyba, ze
wieczorem. Powodzenia
23 sie 19:05
Godzio:
Pochodną liczył z tego: t =
√x, ale to chyba nie ma zastosowania w późniejszym podstawieniu
Tak jak
Patryk
| | t | | 2t2 | | 2 | |
∫ |
| 2tdt = ∫ |
| dt = ∫(2 − |
| )dt = 2t − 2arctg(t) + C = ... |
| | t2 + 1 | | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
23 sie 19:05
babcyk: | | 2 | |
wyjaśnij mi teraz skąd to się wzięło ∫(2− |
| )dt |
| | t2+1 | |
| | 2t2 | |
bo ja liczyłem ∫ |
| dt przenosiłem 2 przed ∫ , i potem dochodziłem do tego samego |
| | t2−1 | |
23 sie 19:11
Patryk: | t2 | | t2+1−1 | | t2+1 | | −1 | | −1 | |
| = |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
23 sie 19:40