x^2>0 co z tym zrobic ?
pablo: x2>0 co z tym zrobic ?
24 sie 12:28
asdf: x ≠ 0
24 sie 12:29
Piotr 10: x2>0 *√
√x2>√0
Jest taki wzór, że √a2=IaI ( zapamiętaj go)
IxI>0
x>0 v x<0
x∊(−∞;0)∪(0;+∞)
24 sie 12:30
asdf: w tym przypadku pierwiastkowanie działa, ale trzeba do tego podchodzić ostrożnie. Troche z
innej beczki:
4−4 = 10−10
(2+2)*(2−2) = 5(2−2)
2+2 = 5

24 sie 12:33
Piotr 10: A od kiedy można dzielić przez zero

?(2−2)=0
24 sie 12:35
asdf: czepiasz sie
24 sie 12:36
Piotr 10: Heheh
24 sie 12:37
pablo: | | 8 | |
ale w sumie w moim przykladzie oba by sie sprawdzily bo dziedzina wyszla x∊(− |
| ;0)∪(0;∞) |
| | 3 | |
dzieki wielkie
24 sie 12:38
pigor: ... , albo zauważ, że
x2 >0 ⇔
x∊R\{0}, tzn. kwadrat dowolnej liczby R oprócz zera jest
liczbą >0 (dodatnią), co ładnie widać na wykresie funkcji y= x
2 . ...
24 sie 12:39
asdf: A = 4
B = 5
C = 1
C = B−A / (B−A)
C(B−A) = (B−A)
2
CB − CA = B
2 − 2AB + A
2 / −A
2
CB − CA − A
2 = B
2 − 2AB / + AB
AB + CB − CA − A
2 = B
2 − AB / −CB
AB − CA − A
2 = B
2 − CB − AB
A(B−C−A) = B(B−C−A)
A=B
4=5

24 sie 12:41
Piotr 10: ^^
24 sie 12:46
asdf: o, znalazłem o pierwiastkowaniu..
−20 = −20
25 − 45 = 16 − 36
| | 81 | | 81 | |
25 − 45 + |
| = 16 − 36 + |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
52 − 2*5 * |
| + ( |
| )2 = 42 − 2*4* |
| + ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 = 4
5 = 2+2
24 sie 12:49
ZKS:
| | 9 | |
Jak wiemy |
| = 4.5 a zatem 4 − 4.5 < 0. |
| | 2 | |
24 sie 12:58
asdf: dlatego zwróciłem o tym uwagę w pierwszym poście
24 sie 13:09
ZKS:
No ale przecież x2 jest ≥ 0 zatem bez obaw można pierwiastkować.
24 sie 13:34
asdf: Nie chcę być upierdliwy, ale przeczytaj pierwszy mój post
24 sie 13:35
ZKS:
No tak x ≠ 0 tak samo jak to pokazał
Piotr 10.
24 sie 13:46
asdf: nawet tego komentarza nie zauwazylem..chodzilo o drugi komentarz
24 sie 13:51
ZKS:
Pierwiastkować możemy spokojnie o ile coś jest ≥ 0 bo wiadomo że w zbiorze
liczb rzeczywistych nie istnieje pierwiastek stopnia parzystego z liczby ujemnej i tyle.

Według mnie bardziej trzeba uważać przy podnoszeniu do kwadratu niż pierwiastkowaniu
ponieważ przeważnie pierwiastkujemy liczby ≥ 0 a podnosząc do kwadratu nie zwracamy na to
uwagi.
24 sie 13:59
asdf: Masz rację, czesto sie tez zdarza (co ostatnio widziałem) mnożenie * x przy nierównościach, np.
gdy x ∊ R.
24 sie 14:06