Średnia wieku drużyny piłkarskiej
Ela: Średnia wieku drużyny piłkarskiej liczącej 11 osób jest równa 22 lata. Jeden z piłkarzy po
otrzymaniu czerwonej kartki opuścił boisko i wówczas średnia wieku pozostałych zawodników
wynosiła 21 lat. Ile lat miał piłkarz, który zszedł z boiska?
28 gru 19:55
Papausia: x/11=22 −średnia arytmetyczna wieku 11 piłkarzy
22*11=x
x=220− tyle lat mają łącznie wszyscy piłkarze
y−wiek piłkarza, który opuścił boisko, stąd mamy średnią wieku pozostałych piłkarzy:
(220−y)/11−1=21
Obliczamy:
210=220−y
y=10 lat
ODP: Piłkarz, który opuścił boisko miał 10 lat.
PS Ja bym tak rozwiązała, ale nie mam pewności, czy wynik jest poprawny:(
28 gru 20:05
ANNA: Ok.
| | 220−y | |
Tylko zapis dzielenia niepoprawny. Powinno być: |
| = 21 |
| | 11−1 | |
28 gru 20:21
kocham.cie:

kocham cie!
15 mar 14:09
przemek: Ma wyjść 48 lat...
24 sie 14:23
Piotr 10: Średnia wieku drużyny piłkarskiej liczącej 11 osób jest równa 22 lata. Jeden z piłkarzy po
otrzymaniu czerwonej kartki opuścił boisko i wówczas średnia wieku pozostałych zawodników
wynosiła 21 lat. Ile lat miał piłkarz, który zszedł z boiska?
x− suma lat wszystkich zawodników
y− lata piłkarza, który otrzymał czerwoną kartkę
Po otrzymaniu czerwonej kartki:
22*11=x
x=242
210=242−y
y=32
24 sie 14:28
Piotr 10: Na pewno 48? To trochę nierealne, aby w tym wieku uprawiać piłkę nożną
24 sie 14:31
Janek191:
242 − x = 21*10
242 − x = 210
x = 32
======
24 sie 15:48
24 sie 16:27