Rozwiąż równanie
Mateusz: Witam chciałbym się dowiedzieć czy dobrze rozwiązałem to równanie.
5x+
13=
8x
3x=
13
mnożę na krzyż
x=9
Z góry dziękuję za odpowiedzi
23 sie 17:15
Piotr 10: Tak, tylko dziedzinę ustal jeszcze
23 sie 17:20
Mateusz: O dzięki zawsze o tym zapominam
23 sie 17:23
Piotr 10: Pamiętaj, że przed rozpoczęciem rozwiązywania równania, określ dziedzinę.
W tym przypadku D
r=R−{0}
x=9∊D
r
23 sie 17:24
Mateusz: Ok a co z takim równaniem ?
23 sie 17:28
Piotr 10: Ustal najpierw dziedzinę tego równania, potem lewa stronę do wspólnego mianownika i metodą na
krzyż
23 sie 17:30
ICSP: Możesz również po ustaleniu dziedziny od razu przemnożyć przez x2 − 1
Wybór należy do Ciebie
23 sie 17:37
Mateusz: D=R\{−1;1}
| x | | 3x + 3 | | 4 | |
| + |
| = |
| |
| x + 1 | | x + 1 | | x − 1 | |
4x
2−x−3=4x+4
23 sie 17:39
Mateusz: 4
2−5x−7=0
i co teraz deltę mam doliczyć ?

chyba coś pokręciłem...
23 sie 17:40
Piotr 10: Tak licz deltę, mi się wydaję, że wszystko okej jest
23 sie 17:42
Mateusz: Δ=5
2+4*4*7
Δ=25+112
Δ=137
Δ=
√137
nic więcej chyba już z tym nie zrobię
23 sie 17:58
Piotr 10: Jest Okej
23 sie 17:59
Mateusz: Dzięki za pomoc
23 sie 18:00