wzory skróconego mnożenia
Lorak: Witam,
robiąc zadanie z wykorzystaniem wzorów skróconego mnożenia natrafiłem na taki problem.
Wiadomo, że:
(a + b)3 = 9 + 4√5
trzeba znaleźć a oraz b
Jest na to jakiś sposób, czy trzeba po prostu próbować, dopasowywać ?
26 sie 19:08
PW: Nie ma sposobu. Rozwiązań jest nieskończenie wiele. Prosty przykład:
(a+b)3=8.
Wniosek:
(*) a+b = 2.
Nie można jednoznacznie określić a i b − może to być każda para liczb spełniających równość (*)
i nie ma to nic wspólnego ze wzorami skróconego mnożenia..
26 sie 19:22
Lorak: ok, dzięki.
chodzi mi o to zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3921.html
a dokładniej o komentarz
rumpka do tego zadania
Zastanawiałem się jak wpadł na pomysł żeby to tak, a nie inaczej rozbić.
Jeżeli nie ma sposobu, to trzeba mieć wyćwiczony umysł i bystre oko

Popróbuję na innych przykładach i może w końcu się uda.
Pozdrawiam.
26 sie 19:38
PW: https://matematykaszkolna.pl/forum/200686.html
Pomysł polega na zauważeniu, że jedna z liczb jest odwrotnością drugiej. Jest to dosyć
żmudny sposób, ale uczciwy.
rumpek zachowuje się tak, jakby znał te liczby osobiście.
Pewnie, że po kilku tego typu zadaniach można próbować takich sztuczek, ale jest to sposób
nienaturalny.
26 sie 20:07
Lorak: Dzięki jeszcze raz
26 sie 20:36