liczby całkowite.
karol: Wykaż, że liczba jest całkowita:
3√√5+2 − 3√√5−2
PW: Co najmniej trzy rozsądne sposoby rozwiązania tego zadania już pojawiały się na tym forum.
Zaproponuję jeden z nich, nieco zmodyfikowany.
Niech x=
3√√5+2. Widać, że liczba ta jest większa od 1, ale mniejsza od 2 (bo
√5+2<8.
liczba y=
3√√5−2 jest dodatnia, bo
√5>2 i jednocześnie y<1, bo
√5<3.
Jest więc
1<x<2
0<y<1,
czyli
1<x<2
−1<−y<0
co po dodaniu stronami daje
0<x−y<2.
Gdyby więc rzeczywiście różnica ta była liczbą całkowitą, to musi być równa 1.
| | 1 | |
Zauważmy ponadto, że y= |
| , gdyż |
| | x | |
| | 1 | | (√5+2)(√5−2) | |
|
| = |
| = |
| | √5+2 | | √5−2 | |
(kreski ułamkowe zżera program, nic nie poradzę).
Sprawdźmy więc, jakie liczby spełniają równanie
u
2−1=u
u
2−u−1=0
Δ=5,
| | 1−√5 | |
u1= |
| <0 na pewno nie jest rozwiązaniem zadania, |
| | 2 | |
| | 1+√5 | |
u2= |
| mogłaby być rozwiązaniem, ale wygląda inaczej niż x. |
| | 2 | |
Sprawdzamy:
| | 1+√5 | | 1 | | 1 | |
(*) u23=( |
| )3= |
| (1+3√5+3√52+√53)= |
| (16+8√5)=2+√5=x3 |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
Równość u
23=x
3 oznacza, że u
2 jest tylko innym zapisem liczby x, czyli jest rozwiązaniem
zadania.
Odpowiedź: Prawdziwa jest równość
3√√5+2−
3√√5−2=1.
Uwaga: Innym zapisem liczby
3√√5+2 jest
Możesz się spotkać z rozwiązaniami zaczynającymi się od (*), ale na to mogą sobie pozwolić
tylko ci, którzy liczbę U
2 znają osobiście (wiedzą, że wyszła za mąż, a poprzednio nazywała
się x).