dziedzina
asia: Wyznacz liczbę a,dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór D
f
25 sie 11:55
pigor: ..., otóż z warunków zadania
3a−x >0 i x< 1 ⇔ x< 3a i x<1 ⇔ 3a= 1 ⇔
a=13 . ...
25 sie 12:08
asia: dziękuję
25 sie 12:24
asia: a dlaczego 3a=1?
25 sie 12:30
Rafał28:
Z faktu, że D
f = (−
∞, 1) mamy x < 1. Trudno się z tym nie zgodzić?
| | 1 | |
Mając funkcję f(x) = |
| wyznaczamy dziedzinę funkcji: |
| | √3a−x | |
3a − x > 0
3a > x
x < 3a
Wobec tego, że musi zachodzić warunek x < 3a oraz x < 1 mamy:
3a = 1
25 sie 12:40