matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz r
monia :
a1 =10 a4 = 31 oblicz r
26 sie 15:19
Patronus:
Rozumiem, że to jest ciąg arytmetyczny? a
4
= a
1
+ (4−1)*r 31 = 10 + 3r 21 = 3r r = 7
26 sie 15:29
monia:
dziękuję bardzo!
26 sie 15:34
dan:
a
4
−a
1
21
r=
=
=7
4−1
3
26 sie 22:57