25 sie 22:05
Mila:
|BM|=20
z tw. cosinusów:
|CM|
2=30
2+20
2−2*20*30*cosβ
dokończ
25 sie 22:19
bezendu:
|CM|2=580
|CM|=2√145 lub |CM|=−2√145∉R+
25 sie 22:23
bezendu:
Czyli każde zadanie da się obejść bez podobieństwa trójkątów ?
25 sie 22:23
Godzio:
|MB| = 10 (wynika to, że odcinki od punktu przecięcia do punktu styczności są równe)
I z twierdzenia cosinusów:
x
2 = 30
2 + 20
2 − 2 * 30 * 20 * cosα = 1300 − 720 = 580, stąd x = 2
√145
25 sie 22:29
Godzio:
|MB| = 20 oczywiście
25 sie 22:29
bezendu: Dziękuje
25 sie 22:30
Godzio:
Na 95% powiem, że każde. Nie zawsze jest to krótsza droga, ale pewnie się da
25 sie 22:31
bezendu: Ale ja bardzo nie lubię tego, wole twierdzenie sinusów lub cosinusów

i w tym wypadku szybsze
25 sie 22:34