Obliczanie procentów
michal: Jak obliczyć takie coś:
((6000 + x% * 6000)+6000) + (((6000 + x% * 6000)+6000) * x%) = 16000
Czyli chodzi o obliczenie procentu.
Ile to jest x% ?
26 sie 17:46
wredulus_pospolitus:
zauważ że masz tutaj:
(a+x*a)+a + ((a+x*a)+a)*x = ((a+x*a)+a)*(1+x) =
= (a(1+x)+a)*(1+x) = a(1+x+1)*(1+x) = a*(2+x)*(1+x)
6'000*(2+x)*(1+x) = 16'000
26 sie 18:01
michal: wredaluspospolitus: dzięki a mógłbyś rozwinąć troszkę ? tzn. pokierować dalej jak to wyliczyć,
bo jestem mega zielony z matmy
26 sie 18:05
wredulus_pospolitus: ale co jeszcze chcesz

dzielisz przez 6'000
wymnażasz nawiasy
wszystko na jedną stronę
i masz równanie kwadratowe
pamiętaj że 'procent' nie może być ujemny (zapewne)
26 sie 18:07
michal: Wychodzi mi 1/9 czyli 11% ale jak to podstawiam wychodzi lekko ponad 14 000 a nie 16000
26 sie 18:15
wredulus_pospolitus:
źle wyliczone miejsca zerowe
26 sie 18:17
michal: Rzwczywiście wyliczyłem delta = 1, x1 = −1, x2 = −1/2 i to tez jakos źle wychodzi

jak juz
mam te miejsca zerowe to gdzie to wstawić zeby procent miec ?
26 sie 18:25
wredulus_pospolitus:
źle

pierwiastki niewymierne wychodzą
26 sie 18:26
wredulus_pospolitus:
napisz jak liczysz ... pokażę błąd
26 sie 18:27
michal: Wychodzi mi cos takiego:
2+3x+x2=8/3
z tego liczę:
delta=9−4*2*1=1
x1=−3−1/4=−1
x2=−3+1/4=−1/2
26 sie 18:36
wredulus_pospolitus:
bz duuuura
kiedy liczysz deltę

gdy przyrównuje się do 0

najpierw te 8/3 na lewą stronę (i odejmij to od tych 2)
26 sie 18:39
michal: Dobra myśle ze teraz lepiej ale cos dalej nie znam tego procentu...
delta = 11,6664
pierwiastek z delty = 3,4156
x1 = 5.2586
x2 = −0.34065
Jakies może jeszcze sugestie naprowadzenie ?
26 sie 18:49
michal: wtedy wychodzi:
−0.666+3x+x2
26 sie 18:51
wredulus_pospolitus:
źle
nadal
Δ dobrze wyliczona
√Δ także (chociaż nie lubię jak ktoś oblicza w niedokładny sposób)
| | −b + √Δ | | −3 + 3,4156 | | 0.4156 | |
x1 = |
| = |
| = |
| ≈ 0.208 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
26 sie 18:52
michal: Taki wynik już pasuje

dzięki,
Tylko jak możesz to powiedz czemu x1 dzielisz przez 2 ? skoro a wynosi −0.666 ?
26 sie 18:56
michal: aaaa, a to jest z potęga czyli ostatnie x2 stad 2*1=2, dzieki nie wazne
26 sie 18:57
wredulus_pospolitus:
a dokałdnie 'a' to jest WSPÓŁCZYNNIK przy najwyższej potędze ... w tym przydadku a=1
26 sie 18:59
michal: Jeszcze jeddno pytani, jak pewnie zauważyłes ten wzor podstawowy co ja podałem tyczy się
naliczania odsetek biorąc po uwage 2 lata, jeśli chciałbym obliczyć dla 3 lat byłoby:
6'000*(3+x)*(1+x) ?
26 sie 19:34
wredulus_pospolitus:
po pierwsze ... wzór na liczenie odsetek jest o wiele mniej skomplikowany i wygląda inaczej
gdzie:
S
r −−− kasa po 'r' latach
S
0 −−− kasa początkowa
p −−− oprocentowanie w skali roku
n −−− liczba kapitalizacji w ciągu jednego roku
r −−− liczba lat
26 sie 21:41
michal: Tylko w tym przypadku trzebaby wyprowadzić jakoś p bo tego nie wiemy.
26 sie 21:54
michal: Pomożesz mi wyprowadzić ten wzór zeby dało się wyliczyć procent roczny ?
Kapitalizacja roczna, co miesiac wpłacane 500zł po 29 miesiącach jest 18000 czyli po 24
miesiacach jest 16000
26 sie 22:03