pochodne
elektron: jak policzyć w tym przykładzie pochodną?
1/3√x − x√x=?
26 sie 14:16
Janek191:
Tam jest
| | 1 | |
13 √x − x√x czy |
| − x √x ? |
| | 3 √x | |
26 sie 14:42
Janek191:
Tam jest
| | 1 | |
13 √x − x√x czy |
| − x √x ? |
| | 3 √x | |
26 sie 14:42
elektron: ta pierwsza wersja
26 sie 14:44
Janek191:
f(x) =
13 √x − x
√x =
13 x
12 − x* x
12 =
=
13 x
12 − x
32
więc
f' (x) =
13*
12 *x
12 − 1 −
32*x
32 − 1 =
| | 1 | |
= 16 *x−12 − 32 *x12 = 16* |
| − 32*√x = |
| | √x | |
26 sie 15:05
elektron: Mam jeszcze jedno pytanie, czy ten wynik da sie jeszcze jakos poupraszczac, czy to juz jest
wszystko co tutaj da sie zrobic?
26 sie 15:15
Mila:
Można usunąć niewymierność z mianownika:
| √x | | 3 | | 1 | | 3 | | 1−9x | |
| − |
| √x=√x*( |
| − |
| )=√x*( |
| ) |
| 6x | | 2 | | 6x | | 2 | | 6x | |
Wybierz sobie postać wyniku.
26 sie 15:42