naszkicuj w układzie współrzędnych
tom: Naszkicuj w układzie współrzędnych wykres funkcji f(x) = 2/x i g(x) = 2. Odczytaj z rysunku,
dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od wartości funkcji g.
25 sie 16:59
seba:
25 sie 17:07
tom: a możesz objaśnić jak to zrobić?
25 sie 17:16
Saizou : f(x)>g(x)
2x>2x
2
−2x
2+2x>0 /:2
−x
2+x>0
−x(x−1)>0
x=0 x=1
x∊(0:1)
| | 2 | |
a seba narysował wykresy funkcji f(x)= |
| i g(x)=2 i odczytał kiedy f(x)>g(x) |
| | x | |
a ja pokazałem sposób obliczeniowy
25 sie 17:22