Planimetria
bezendu:

Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC w którym |AC|=|BC|. Odcinek |AD| dzieli
trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób, że |AB|=|AD|=|CD|. Oblicz miary kątów
trójkąta ABC ( Ogólnie to zadanie jest tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/3214.html
ale ja chciałm zrobić to trochę inaczej ograniczając się do 2 niewiadomych )
α+180−2β=β
α=3β−180
3β−180+3β−180+180−β=180
5β=360
β=72
α=3*72−180=36
Czy taki tok myślenie i sposób rozwiązania jest prawidłowy ?