| 5x2 + 33x +4 | ||
∫ | dx | |
| x3 + 3x2 − 105x − 539 |
| 5x2 + 33x +4 | A | B | C | |||||
∫ | dx = | + | + | |||||
| (x−11) (x+7)2 | (x−11) | (x+7) | (x+7)2 |
| 5x2 + 33x +4 | A | B | C | ||||
dx = | + | + | |*(x−11)(x−7)2 | ||||
| (x−11) (x+7)2 | (x−11) | (x+7) | (x+7)2 |
| 403 | ||
B= | ||
| 394 |
| 1567 | ||
A= | ||
| 394 |
| 4503 | ||
C=− | ||
| 394 |
| 5x2 + 33x +4 | A | B | C | |||||
∫ | dx = ∫ | + ∫ | + ∫ | |||||
| (x−11) (x+7)2 | x−11 | (x+7) | (x+7)2 |
| 1567 | dx | |||
J1 = | ∫ | = | (x−11) = t dx = dt | ||
| 394 | x−11 |
| 1567 | ||
= | * ln |x−11| +C | |
| 394 |
| 403 | dx | |||
J2 = | ∫ | = | (x+7) = t dx = dt | ||
| 394 | x+7 |
| 403 | ||
= | * ln|x+7| + C | |
| 394 |
| 4503 | dx | |||
J3 = − | ∫ | = | (x+7) = t dx = dt | ||
| 394 | (x+7)2 |
| 1 | 4503 | 1 | ||||
= −U{4503}{394 * ∫ | = | * | + C | |||
| t2 | 394 | x+7 |
| ||||||||||
+ C | ||||||||||
| 394 |
Dziękuję za pomoc!