Dzielenie wyrażeń wymiernych
asdasdf: | x2 + 2x − 3 | | x2 + 7x + 12 | |
| : |
| |
| x2 + 3x − 10 | | x2 − 9x + 14 | |
24 sie 22:59
Garth:
A w czym mamy pomoc?
Aby podzielic dwie liczby nalezy pomnozyc dzielna przez odwrotnosc dzielnika.
24 sie 23:01
24 sie 23:02
asdasdf: I jeszcze: −9 −3√3 − ile to się będzie równać? −12√3?
24 sie 23:02
Garth:
−9 − 3√3 ≠ −12√3
−9√3 − 3√3 = −12√3
24 sie 23:04
bezendu:
Najpierw dziedzina
x
2+3x−10
Δ
1=49
√Δ=7
Δ
2=25
√Δ=5
Δ
3=1
D=R\{−5,−4,−3,2,7}
| (x+3)(x−1) | | (x−2)(x+7) | |
| * |
| = dokończ |
| (x−2)(x+5) | | (x+4)(x+3) | |
24 sie 23:05
ZK: Nie bedzie sie tyle rownac
Mozesz dodawac lub odejmowac ale wyrazy podobne . A to nie sa wyrazy podobne
Byloby tak jak zapisales gdyby bylo −9√3−3√3=−12√3
24 sie 23:08
asdasdf: Ok, zrobiłem to tak jak napisał bezendu.
| (x+3)(x−1) | | (x−2)(x−7) | |
| * |
| |
| (x−2) (x+5) | | (x−4)(x+3) | |
| | (x−1) | | (x−7) | |
= |
| * |
| |
| | (x+5) | | (x+4) | |
| | x2 − 7x − x + 7 | |
= |
| |
| | x2 + 4x + 5x + 20 | |
| | x2 − 8x + 7 | |
= |
| |
| | x2 + 9x + 20 | |
Czy te obliczenia powyżej są dobrze zrobione? Jeśli tak, to czy to już jest koniec zadania?
24 sie 23:26
bezendu:
w pierwszej linijce masz błąd bo tam jest (x+4) ale wynik ok
24 sie 23:29
asdasdf: Fakt, źle przepisałem, na kartce mam poprawnie.

I nie muszę tego wyniku bardziej rozbijać
tak?
24 sie 23:30
ZK: Nalezaloby rolozyc na postac iloczynowa licznik i mianownik i zobaczyc czy nie da sie bardziej
skrocic
24 sie 23:32
bezendu:
jak to rozpiszesz to otrzymasz to samo tylko w postaci iloczynowej ? Wiec na pytanie już znasz
odpowiedź
24 sie 23:33
bezendu:
@ZK co Ty za głupoty gadasz
| x2−8x+7 | | (x−1)(x−7) | |
| chcesz to rozkładać to proszę masz |
| |
| x2+9x+20 | | (x+5)(x+4) | |
24 sie 23:35
asdasdf: Okej! Dzięki wielkie za pomoc. Dobrej nocy życzę.
24 sie 23:37
ZK: Bezendu . Rozlozyles to wiesz . Czy bez tego byles pewien ze sie nie da to bardziej rozlozyc?
Wiec nie pisz na drugi raz ze gadam glupoty
24 sie 23:41
bezendu:
24 sie 23:45
ZK: @bezendu pewnie ze masz racje ze kolega nie musi rozkladac tego .
Chodzilo mi o to czy nasz kolega mysli .
Otoz juz w drugiej linijce postu z godz 23.26 mial juz to rozlozone na postacie iloczynowe a
tego sam nie zauwazyl
25 sie 11:28