całka
karol: jak rozwiazać taka całke?
∫ arcsin
2x dx
√1−x2
próbowałem przez podstawienie t =
√1−x2 dt = arcsindx i nie wiem co zrobic z ta potega przy
arcsin
24 sie 17:02
Patryk: t=arcsinx raczej
24 sie 17:03
Patryk:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| (arcsinx)2dx t=arcsinx dt= |
| |
| | √(1−x2) | | √(1−x2) | |
∫t
2dt...
24 sie 17:04
Patryk: tam dx zabrakło,przy obustronnym róniczkowaniu
24 sie 17:05
karol: dziekuje

faktycznie źle podstawiłem
wyszło mi
13arcsin
3 + C
24 sie 17:07
Patryk: i zgadza się z odpowiedziami z książki ?
24 sie 17:07
Patryk: po co ja się pytam jest ok
24 sie 17:08
karol: właśnie jest taki problem że nie mam odpowiedzi do zadać :C
24 sie 17:12
24 sie 17:14