Logarytmy
Piotr 10: Oblicz:
| | 3 | |
3 |
| − log3 2 * log2 √6 |
| | log√6 3 | |
Liczba 3 to podstawa, a reszta to potęga
Jakąś wskazówkę proszę
22 sie 13:23
Piotr 10: log3 2*log2 √6=log3 √6 wyszło mi tak
22 sie 13:27
Piotr 10: | | 2log3 √6 | |
Doszedłem do takiego moment 3 |
| |
| | 3 | |
22 sie 13:29
Piotr 10: Pomoże ktoś, bo mi wynik nie wychodzi?
22 sie 13:37
ICSP: cos dziwny ten zapis
22 sie 13:37
Piotr 10: Tak wiem, nie potrafiłem go zapisać inaczej. Ta trójka na początku to podstawa a reszta jest to
potęga już czyli 3.....
22 sie 13:39
ICSP: czyli
| 3 | |
| − log3 2 * log2 √6 jest w wykładniku ? |
| logp{6} 3 | |
22 sie 13:40
Piotr 10: Tak zgadza się
22 sie 13:41
ICSP: Piszę sam wykładnik aby było łądnie widać :
| 3 | |
| −log3 2 * log2 √6 = |
| log√6 3 | |
| | log3 √6 | |
= 3 log3 √6 − log3 2 * |
| = 2 log3 √6 |
| | log3 2 | |
3
2log3 √6 = 6
22 sie 13:42
Piotr 10: | | 3 | |
Ok. Wynik jest dobry. Źle napisałem |
| bo tą trójkę później napisałem w |
| | log√6 3 | |
mianowniku. Dzięki za pomoc
22 sie 13:47
ZKS:
Jest taki wzorek do zapamiętania
logab * logbc = logac.
22 sie 13:50
Piotr 10: Tak wiem, w tablicach matematycznych nawet jest, więc jest spoko

. Tylko zacząłem dopiero
logarytmy robić i nie mam takiej wprawy jeszcze
22 sie 13:53
Piotr 10: Wiedząc, że:
log5 4=a i log5 3=b , oblicz log25 12
log25 12=log25 (4*3)=log25 4 + log25 3
Jak to ruszyć mam inne podstawy ?
22 sie 13:58
ICSP: a to wzoru na zmianę podstawy logarytmu nie znasz ?
22 sie 14:00
Saizou : | | 1 | | 1 | | 1 | |
log2512=log5212= |
| log512= |
| log5(4*3)= |
| (log54+log53) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
22 sie 14:03
Piotr 10: | | log5 12 | |
log25 12 = |
| |
| | log5 25 | |
22 sie 14:03
Saizou : no i dalej rozpisz log512 oraz log525
22 sie 14:05
Piotr 10: | | 1 | |
Ok. Już wiem. Saizou a skąd Ci się wzięło, że log5212 = |
| log512 ? |
| | 2 | |
22 sie 14:45
22 sie 14:48
Piotr 10: Ok. Dzięki [N[ZKS}]
22 sie 14:51
Saizou : można też tak
log
54=a→5
a=4
log
53=b→5
b=3
| | 1 | |
log2512=x→25x=12→52x=4*3→52x=5a*5b→52x=5a+b→2x=a+b→x= |
| (a+b) |
| | 2 | |
23 sie 00:49
Piotr 10: Rozwiąż:
5log37 − 7log35=x
Nie wiem co zrobić z tą 5 i 7 na początku przed wykładnikiem potęgi
23 sie 12:24
23 sie 12:27
ICSP: co ty zrobiłeś

1. Rozważmy wyrażenie :
5
log3 7 = 7
log3 5 logarytmując obustronnie logarytmem o podstawie 5 dostajemy :
log
3 7 = log
5 7 * log
3 5
| | log3 7 | |
log3 7 = |
| * log3 5 |
| | log3 5 | |
log
3 7 = log
3 7
wyciągnij wnioski
23 sie 12:29
Piotr 10: czyli 5log37=7log35 ok dzięki
23 sie 12:34
Piotr 10: | | 1 | |
log4{1+log3[1+log2(x+3)]}= |
| |
| | 2 | |
2=1+log
3[1+log
2(x+3)]
1=log
3[1+log
2(x+3)]
3=1+log
2(x+3)
2=log
2(x+3)
4=x+3
x=1
Można to prościej zrobić, czy nie?
23 sie 18:12
Piotr 10: W ten sposób robi się takie przykłady?
23 sie 18:28
mango:
tak
24 sie 20:50
Piotr 10: Rozwiąż równanie:
x
log33x=9 *log
3
log
3x
log33x=2
log
33x*log
3x=2
Dalej nie wiem za bardzo jak to zrobić, gdyż są inne liczby logarytmiczne
Proszę o pomoc
25 sie 15:56
Piotrek: log33x=log33+log3x
potem zamien podstawe logarytmu ze wzoru ktory juz znasz
25 sie 16:40
Piotr 10: Ok mam już

Dzięki
25 sie 17:04
Piotr 10: Rozwiąż równanie:
x
3−log x3=900
| | x | |
W wykładniku potęgi jest jak coś 3−log |
| . |
| | 3 | |
Probówałem to logarytmowac logarytmem dziesiętnym ale w prawej stronie jest 900
25 sie 17:20
ZKS:
Spróbuj tak
| | x | |
log ( |
| ) = log (x) − log 3 |
| | 3 | |
log (x) = y ⇒ x = 10
y
(10
y)
3 − y + log 3 = (10 * 3)
2
wykorzystujemy fakt że 3 = 10
log 3 i mamy
10
−y2 + (3 + log 3)y = 10
2(1 + log 3)
Dokończ.
25 sie 17:45
Piotr 10: Ok. Dzięki
25 sie 17:48
ZKS:
Albo jeżeli chcesz logarytmować to
[3 − log(x) + log 3] * log (x) = log (10 * 3)2
−log2(x) + (3 + log 3)log (x) − 2 − 2log 3 = 0.
25 sie 17:50