cosinus
Kostek:
Boki trójkąta mają długość 2,
√6−1,3 Oblicz miarę kąta między bokami o długościach 2 i
√6−1
3
2=2
2+(
√6−1)
2−2*2*(
√6−1)*cosα
9=4+7−2
√6−(−4+4
√6cosα)
9=4+7−2
√6+4−4
√6cosα
4−4
√6cosα=2−2
√6
| | 2(1−√6) | | 1 | | 1 | |
cosα= |
| = |
| a w odpowiedziach − |
| więc gdzie tu jest błąd ? |
| | 4(1−√6) | | 2 | | 2 | |
25 sie 18:27
Saizou : 3
2=2
2+(
√6−1)
2−2*2*(
√6−1)cosα
9=4+6−2
√6+1−4(
√6−1)cosα
9=11−2
√6−4(
√6−1)cosα
2
√6−2=−4(
√6−1)cosα
2(
√6−1)=−4(
√6−1)cosα
25 sie 18:35
Kostek: już wiem gdzie mam błąd
9=4+7−2√6+4−4√6cosα
4−4√6cosα=9−4−7+2√6 ok znaki przeniosłem ?
25 sie 18:38
Kostek: ?
25 sie 19:04
Saizou : błąd masz przy mnożeniu w drugiej linijce
32=22+(√6−1)2−2*2*(√6−1)*cosα
9=4+7−2√6−(−4+4√6cosα) o tutaj
a powinno być
9=4+7−2√6+(−4√6+4)cosα
25 sie 20:01
Kostek: ale zmieniłem znaki zobacz dokładnie 3 linijka
25 sie 20:08
Saizou : ale zobacz jak wymnożyłeś, zjadłeś cosinus przy 4
25 sie 21:09