matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz równanie prostej prostopadłej
budyń:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=3x−1 przechodzącej przez punkt (1,−2) y=3x−1 P(1, −2) y=ax+b
1
y=−
x+b
3
1
−2=−
*1+b
3
1
−2=−
+b
3
1
b=−1
6
1
1
y=−
x+(−1
)
3
6
I jak ? : )
25 sie 17:15
Piotr 10:
1
1
−2+
≠−1
3
6
25 sie 17:22
bezendu:
1
y=−
x+b
3
1
−
+b=−2
3
5
b=−
3
1
5
y=−
x−
3
3
25 sie 17:33