matematykaszkolna.pl
Oblicz procent lokaty michal: Witam, Mam taki problem muszę obliczyć i mieć wzór na to: Człowiek wpłaca co miesiąc po 500zł na lokatę, po 29 miesiącach ma 18 000 ile pytanie na jaki procent to jest lokata czyli ile narasta mu pieniędzy w skali roku ( jak wiadomo 29*500=14500). Z góry bardzo dziękuję, Pozdrawiam
24 sie 16:32
michal: Dlaczego nikt nie pomoże ? Rozwiązujecie tu takie problemy że "czacha dymi" a nikt mi nie pomoże z takim zadaniememotka Może to coś zmieni: chodzi o kapitalizację roczną czyli wiemy: miesięczna kwota, okres wpłacania i sumę końcową. Pytanie brzmi jakie jest oprocentowanie roczne ?
25 sie 13:19
Aga1.: Zauważ,że pierwsza wpłacona kwota będzie procentowała najdłużej, kolejna miesiąc krócej i tak z każdą następną wpłatą. Więc pierwsze 500zł będzie na lokacie 29 miesięcy , a ostatnie przez miesiąc. Wykorzystaj wzór na sumę kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego
25 sie 14:55
Aga1.: michal, masz odp?
25 sie 15:03
michal: Aga1, dzięki ale jestem ciemny z ciągów i ogólnie z matmy, czytam o tych ciągach ale nie wiem czy o to chodzi. Popatrz, ktoś wpłaca przez pierwsze 12 miesięcy i po tych 12 miesiącach naliczane są odsetki. Kolejne 12 miesięcy to samo (kapitalizacja rocza) także nie wiem czy jakiekolwiek znaczenie ma pierwsza wpłata.
25 sie 17:05