równanie
sage: Zadanie jest takie:
Liczba dodatnia t spełnia t2 = t + 1. Oblicz t5.
Przyjąłem, że t = √t +1 i policzyłem, że skoro t2 = t + 1, to t4 = (t2)2 = (t+1)2,
następnie wykonałem mnożenie obustronne przez t, z czego
t4*t = (t2 + 2t +1)*√t+1, następnie przekształcam do takiej postaci:
t5 = t2,5 + 2t + 1.
dobrze czy mam gdzieś błąd?
23 sie 18:17
Saizou : albo
t
2−t−1=0
Δ=1+4=5
√Δ=
√5
| | 1+√5 | |
t5=( |
| )5 i wystarczy to obliczyć |
| | 2 | |
23 sie 18:23
sage: czyli muszę to potraktować jako równanie kwadratowe? mój sposób jest błędny?
23 sie 18:31
asdf: tak, bo:
t2 = t+1 ⇒ t = √t+1 lub t = −√t+1
23 sie 18:32
sage: ok, rozumiem, dzięki za pomoc
23 sie 18:33