kula
micz: Rozważmy w zbiorze X=[0,2) ∪ {3,4} ⊂ R metrykę indukowaną przez d:RxR →[0, ∞); d:(x,y)=2|x−y|
1. Czy otrzymana przestrzeń metryczna jest zupełna
2. Wskazać kule domkniętą K(1,4) i otwartą B(3,5) w tej przestrzeni
3. Zbadać zbieżność ciągu ( 2n−1n );n ∊ N w tej przestreni
24 sie 21:42
Basia:
zacznij od (3)
| | 2n−1 | | 1 | |
potrafisz wykazać, że ciąg an = |
| = 2− |
| spełnia w (X,d) warunek Cauchy'ego ? |
| | n | | n | |
lim
n→+∞a
n = 2 ∉X
czyli przestrzeń (X,d) nie jest zupełna
ad.2
K(1,4) = {x∊X: d(x,1)≤ 4}
d(x,1)≤4 ⇔ 2|x−1|≤4 ⇔ |x−1|≤2 ⇔ −2 ≤ x−1 ≤ 2 ⇔ −1 ≤ x ≤ 3
K(1,4) = [0;2)∪{3}
B(3,5) = {x∊X: d(x,3) < 5}
spróbuj sam dokończyć
P.S. można spytać co studiujesz ?
24 sie 22:29
micz: Kula otwarta− wyszło mi tak
12<x<5
12
więc B(3,5)= [0,5
12)
dobrze

?
25 sie 14:04
Basia: niestety nie

część wspólna [ [0;2)∪{3;4} ] ∩ (
12; 5
12) = (
12;2)∪{3;4}
26 sie 11:52