matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia wymierne - pomocy
Tola:
5x
2
−4x
= 0
7x
2
+9x
24 sie 15:09
ICSP:
−9
−9
D : 7x
2
+ 9x ≠ 0 ⇒ x ≠ 0 ∧ x ≠
⇒ D : x ∊ ∊R \{0 ;
}
7
7
5x
2
− 4x
4
= 0 ⇒ 5x
2
− 4x = 0 ⇒ x = 0 v x =
.
7x
2
+ 9x
5
Sprawdzam czy należą do dziedziny i otrzymuje odp :
4
x =
5
24 sie 15:12