porownywanie potęg
elko: Co jest wieksze 25 20 czy 2025 i jak to udowodnic ?
2 wrz 21:02
AS: Najprościej to:
x = 2520 logx = 20*log25 = 20*1.3979 = 27.9588
y = 2025 logy = 25*log20 = 25*1.3010 = 32.5257
Ponieważ y > x (y ma większą cechę) większą jest liczba 2025
2 wrz 21:13
elko: 1.Jak wyliczyłeś to 1.13979 i 1.3010 ?

2.Nie istnieje żaden inny sposób żeby to sprawdzić ?

Ps. dziękuje za odpowiedz
2 wrz 21:17
metan: tez jestem ciekaw
2 wrz 21:50
Bogdan:
Można na różne sposoby, np. tak:
Zakładam, że 2520 > 2025, logarytmujemy obustronnie:
log(52)20 > log(22*5)25,
log540 > log250 + log525,
40log5 > 50log2 + 25log5,
15log5 > 50log2, dzielimy obustronnie przez 5:
3log5 > 10log2 ⇒ log125 > log1024 ⇒ 125 > 1024, sprzeczność, więc 2520 < 2025
2 wrz 22:23
Miś:
lewa = 2520 = (52)20 = 540 = 525 * 515 < 525 * 815 = 525 * 245
prawa = 2025 = 525 * 425 = 525 * (22)25 = 525 * 250
Już widać, że lewa< prawa
2 wrz 22:43
AS: Do elko
Wartości odczytałem z kalkulatora,można też z tablic logarytmicznych.
3 wrz 08:57
AS: A może tak
2520 − 2025 = 2020*(21*22*23*24*25 − 205) =
= 2020*25*(21*22*23*24 − 203*16) = 2020*25*(255024 − 128000) > 0
Większa 2520
4 wrz 09:06
Miś:
ASie niesty źle! Tak nie można. Wyłączasz przed nawias 20 które jest równe 4*5.
A gdzie w 2520 występuje 4?
2520 jest to iloczyn 5*5*5......*5, gdzie 5 występuje 40 razy
4 wrz 09:23
AS: Ewidentna pała − ze wstydem przyznaję.
Skąd taki kardynalny błąd się wziął sam nie wiem.
Kompromitacja na całej linii.
4 wrz 10:26
play: co jest większe 1,564 czy 616 i jak to udowodnić?
29 wrz 16:40
Basia:
(1,5)64 = (1,5)4*16 = ((1,5)4)16 = (5,0625)16 < 616
albo tak:
(1,5)64 = (32)64 = (32)4*16 = ((32)4)16 =
(8116)16 < 616 // bo 16*6 = 96 czyli 8116 < 6
29 wrz 16:46
Basia:
| 2520 | | 540 | | 515 | |
| = |
| = |
| = |
| 2025 | | 425*525 | | 425 | |
| (53)5 | | 53 | | 125 | |
| = ( |
| )5 = ( |
| )5 < 15 = 1 |
| (45)5 | | 45 | | 1024 | |
czyli
25
20 < 20
25
29 wrz 17:01
h:

β≤≠βδ
∞∞≈ℙ≠
25 sie 20:01