matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w ciągu geometrycznym bn wyraz ósmy jest równy 8
Damian:
w ciągu geometrycznym bn wyraz ósmy jest równy 8, zaś iloraz tego ciągu ma wartość 1/2. Wobec tego ile wynosi a1? Proszę o rozwiązanie, bo wychodzą mi 3 różne wyniki
26 sie 20:10
Damian:
Wobec tego ile wynosi bn *
26 sie 20:11
bezendu:
a
8
=8
1
q=
2
a
1
*q
7
=8
1
a
1
=8
128
a
1
=1024
26 sie 20:13
Damian:
Dzięki wielkie, zgadza się
26 sie 20:18