asdfghj.
mela.: majac dane katy A, B, C trojkata ABC, oblicz miare kata:
a) miedzy dwusieczna kata wewnetrznego kata A i dwusieczna kata zewnetrznego przy
wierzcholku B
b) miedzy wysokoscia opuszczona z wierzcholka B i dwusieczna kata zewnetrznego przy
wierzcholku A.
jesli komus to pomoze to w a) x = kat C/2
b) kat A/2
prosze o pomoc. nic mi nie wychodzi.
8 mar 18:46
Basia: rozwiązuję
8 mar 22:41
Basia:
(a)
oznacz punkt przecięcia tych dwusiecznych przez D
kąt BAD = α/2 (bo AD jest dwusieczną α)
kat zewnętrzny dla β to 180 - β czyli
kąt DBC = (180-β)/2 = 90 - β/2
kąt ABD = β + 90 - β/2 = 90 + β/2
x = 180 - kat BAD - kąt ABD
x = 180 - α/2 -90 - β/2
x = 90 - α/2 - β/2 = (1/2)*( 180 - α - β) = (1/2)*[ 180 - (α+β) ] = (1/2)*y
x = γ/2
------------------------
8 mar 22:48
Basia:
(b)
oznacz spodek wysokości przez E, punkt przecięcia wysokości i dwusiecznej przez D
w trójkącie AED mamy:
kąt EAD = (180-α)/2 = 90 - α/2
kat AED = 90
x = kąt ADE = 180 - (90 - α/2) - 90 = 180 - 90 + α/2 - 90
x = α/2
------------------------
8 mar 22:52
dawid:
25 sie 14:02