Pomozcie prosze przy tych przykladach. Z reszta dam sobie rade ...
Ania: oblicz "n"
7!−9!=
7!=
12!−8!=
(10!)2=
4!=
24 sie 17:41
Mila:
Czy wiesz co oznacza zapis:
7!
24 sie 17:54
Ania: 7!=1*2*3*4*5*6*7 ?
Jesli tak to znaczy ze wynik =5040 ?
24 sie 17:56
Ania: czy 12! − 8! = 4! ?
Bo jesli tak to wynik juz tez znam
24 sie 17:57
Piotrek: niee rozpisz sobie i wyłącz przed nawias to co można czyli
(1*2*3*...*12) − (1*2*3*...*8)=
24 sie 17:59
Mila:
a)
7!−9!=7!−7!*8*9=7!*(1−72)=7!*(−71)=5040*(−71)
b)12!−8!=8!*9*10*11*12−8!=8!*(9*8*10*11*12−1)= oblicz
c)(10!)2=10!*10! raczej nie licz tego
d) 4!=1*2*3*4
24 sie 18:20