Logarytmy
Piotr 10: Rozwiąż równanie:
√xlog√x=10
Pod pierwiastkiem w wykładniku jest log√x jak coś
Obie strony równania są dodatnie
xlog√x=100
Dalej próbowałem i nic doszedłem raz do tożsamości(Ls=Ps)
23 sie 21:43
ZKS:
Proponuję takie coś log (x) = y ⇒ x = 10y.
23 sie 21:46
Piotr 10: Mógłbyś rozpisać początek, bo nie wychodzi mi
23 sie 21:55
ZKS:
Jasne.

Najpierw trochę uproszczę to równanie.
[x
log (√x)]
1/2 = 10
[x{
1/
2 * log (x)]
1/2 = 10
skoro log (x) = y to x = 10
y tak więc wstawiamy to do równania i mamy
[(10
y)
1/2 * y]
1/2 = 10
dalej chyba dasz radę?
23 sie 21:59
ZKS:
Tam mi się zrobił bubel więc go poprawiam.
[x1/2 * log (x)]1/2 = 10
23 sie 22:00
Garth:
log(x) = y ⇒ x = 10
y
√(10y)log√10y = 10
√logylog√10y = 10
10
y2log√10y = 10
| | y2 | |
10y24log10 = 10 <− w potedze przed logarytmem |
| |
| | 4 | |
23 sie 22:02
Garth:
ZKS jest wprawniejszy, wiec jemu troche ladniej wyszlo.

Mi odp. wyszla (y = 2 v y = −2)
23 sie 22:03
Piotr 10: OK. Dzięki już próbuje dalej robić
23 sie 22:04
Piotr 10: Wynik tak jak w odpowiedzi
Garth
23 sie 22:04
ZKS:
Garth nie musiałeś zapisywać
| | 1 | | 1 | |
log √10y ponieważ log (x) = y a więc log (√x) = |
| log (x) = |
| y. |
| | 2 | | 2 | |
Utrudniasz sobie życie.
23 sie 22:05
asdf: @ZKS
On nie utrudnia sobie życia

On nabiera doświadczenia
23 sie 22:06
Piotr 10: Ok wyszedł mi poprawny wynik, dziękuję wam za pomoc
23 sie 22:08
Garth:
Musze jeszcze troche pocwiczyc.

Podobno trening czyni mistrza.
23 sie 22:08
Piotr 10: Pewnie, że tak. Ja na początku w ogóle logarytmów nie rozumiałem, a teraz o wiele lepiej już
23 sie 22:10
ZKS:
Ale skoro robiliśmy z log (x) = y to myślałem że od razu wstawisz zamiast log(x) naszego y.
23 sie 22:13
ZKS:
Można też zlogarytmować obustronnie logarytmem o podstawie 10. Oczywiście nie wolno
zapominać o dziedzinie.

[x
log (√x)]
1/2 = 10
log (x
1/4 * log (x)) = log 10
| 1 | |
| * log (x) * log (x) = 1 |
| 4 | |
log
2(x) = 4
log (x) = 2 ∨ log (x) = −2
| | 1 | |
x = 102 = 100 ∨ x = 10−2 = |
| . |
| | 100 | |
23 sie 22:16