całki
mich: kilka trudnych całek (są to najtrudniejsze przykłady − przynajmniej dla mnie, jakie mam i
kompletnie sobie z nimi nie radzę.) proszę o pomoc. Jeśli ktoś umie któryś przykład rozwiązać
byłbym bardzo wdzięczny
∫(3x
2−x+2)3
x+1dx
∫x
2coshxdx
∫e
2xsin3x}dx
26 sie 08:58
wredulus_pospolitus:
(2)
3+
3√x = a+b
27+x = a
3 + b
3
widzisz

wskazówka: zastosuj wzór skróconego mnożenia
(3)
po pierwsze ... dx nie jest w mianowniku
| | x4 | | x4 + x2 | | x2+1 | | 1 | |
po drugie ... |
| = |
| − |
| + |
| |
| | 1+x2 | | 1+x2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
dokończ
(4)
sinhx = .... jak to zapisać 'normalnie'

(za pomoca liczby eulera)
tak samo coshx = ....
(5) brrr ... przez części ... ale trochę Ci to zajmie (dwa razy przez części to minimum)
(6) przez częsci + zamiana cosh na postac z liczbą eulera (też dwa razy przez części)
(7) dwa razy przez części i korzystasz ze wzoru ∫f(x) dx = g(x) − ∫f(x) dx <=> ∫f(x) dx =
26 sie 09:30
wredulus_pospolitus:
(1) a to na pewno całkę z tego wyrażenia trzeba policzyć

skąd masz taki przykład
26 sie 09:32
mich: dx jest na sto procent w mianowniku.
no toprobuje cos robic sam
26 sie 09:32
mich: 1 − na pewno. Są to autorskie zadania mojego (mojej

wykładowcy.
26 sie 09:33
wredulus_pospolitus:
mich NIE MOŻE być w mianowniku
26 sie 09:33
wredulus_pospolitus:
to podaj mi proszę jak się nazywa i gdzie wyklada
26 sie 09:34
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
∫ |
| (analogiczne do tego co napisaleś) to tak samo idiotyczny zapis co np. |
| | 1+x dx | |
s
in
x
26 sie 09:36
mich: AGH.
Nie wiem czy mogę tutaj nazwisko podać, wolałbym nie mieć potem problemów. Możliwe, że się pani
Dr pomyliła... Tzn jakaś literówka czy coś.
26 sie 09:41
wredulus_pospolitus:
(1) jest to typowa całka na 'zmęczenie' przeciwnika ... pitolenia się w niej jest co niemiara
... już niektóre równania różniczkowe łatwiej w pamięci rozwiązać.
(3) przyjmij że dx nie jest w mianowniku i wtedy to rozwiąż
26 sie 09:43
mich: okej, odezwe się jak przynajmniej mi się uda do czegoś dojść w tych przykładach.
26 sie 09:44
wredulus_pospolitus:
a co do (1)
krok 1: dzielisz na trzy ulamki
krok 2: w każdym ułamku (niezaleznie) sprowadzasz liczby do tej samej potęgi (x)
| | ax | | a | | 1 | |
krok 3: |
| = ( |
| )x ... |
| = a−x |
| | bx | | b | | ax | |
| | ax | |
krok 4: obliczasz niezaleznie trzy całki pamiętając, że ∫ax dx = |
| + C |
| | ln a | |
26 sie 09:45
wredulus_pospolitus:
wszystko ślicznie pieknie ... a później masz 5 minut zabawy z grupowaniem tego i zapisaniem 'w
ładniejszej' postaci
26 sie 09:47
gosc: (1)
| | 5x | |
Nie umiem sobie poradzić z tą całką ∫ |
| |
| | 4x+1 | |
26 sie 10:12
mich: mich* nie wiem czemu nie wyswietlil sie nick.
26 sie 10:13
26 sie 10:30
mich: Trudne te przykłady...
(1) nie zgadza mi się kompletnie z wolframalpha...
| 2−x−3 | | (54)x | | 3*4−x | |
| + |
| − |
| |
| ln2 | | 4ln54 | | 4ln4 | |
26 sie 10:49
wredulus_pospolitus:
bo wolfi uwielbia 'przekształcać'
a więc tak
| | 1 | | 1 | | 1 | 2−(x+1) | |
pierwszy ułamek = ∫ |
| * |
| dx = |
|
| = U{2−x−3{ln2} OK |
| | 16 | | 2x−1 | | 16 | ln2 | |
drugi ulamek = ∫...dx = tu nie ma co źle zrobić

trzeci ułamek także jest dobrze
więc jest dobrze (a gdzie +C na końcu

)
26 sie 10:59
mich: okej! dzięki... C też będzie

no to jade dalej.
26 sie 11:01
mich: przykład drugi rozwiązałem, ale nie za bardzo rozumiem dlaczego
nie umiem tego podzielić na potęgach, wzór mam z tablic
26 sie 11:27
wredulus_pospolitus:
a
3 + b
3 = (a+b)(a
2−ab+b
2) ===== wzór skróconego mnożenia
26 sie 11:33
mich: 
dzieki
26 sie 11:37
gosc: ∫x
2coshxdx
| | 1 | |
wynik to |
| x2(ex−e−x)−x(e−x+ex)+ex−e−x |
| | 2 | |
znajdzie ktoś jaki robie błąd? sam już nie wiem, a chyba jestem "blisko" rozwiązania.
26 sie 14:27
mich: +C oczywiscie, ale rozwiązanie i tak jest źle.
Znowu ten "gość", nie chce mi to forum zapamietać nicka − mich*
26 sie 14:28