wzór ogolny ciągu geometrycznego
MOnii: Wyznacz wzór ogolny monotonicznego ciągu geometrycznego (an).
a1*a5=1
{a3
2 − wyraz trzeci do kwadratu
a2
2 − wyraz drogi do kwadratu
24 sie 22:07
Garth:
Wyraz a5 mozna zapisac inaczej jako a1 * q4, a3 jako a1 * q2...
24 sie 22:10
Basia:
a
5 = a
1*q
4
a
2 = a
1*q
a
3 = a
1*q
2
stąd:
a
1*a
1*q
4 = 1
z (2) wyznacz q; potem z (1) a
1 i podstaw do wzoru ogólnego
24 sie 22:12
MOnii: tyle to ja wiem... chodzi mi o to ze ja to rozumiem... tylko mi wynik nie wychodzi
24 sie 22:47
Basia: napisz obliczenia; zobaczymy
24 sie 22:49
24 sie 23:28
Garth:
Zamiast a5 = a1 * q masz tam a5 = a1 + q, co jest nieprawda.
24 sie 23:35
ZK: POst
Basi z 22.12. tam masz zapisaneze
| | 1 | |
a1*a1*q4=1 wiec a12*q4=1 z tego a12= |
| |
| | q4 | |
| | | | 1 | | 1 | |
Wstawiam do rownania 2 i mam |
| =25 to |
| =25 to q2= |
| |
| | | | q2 | | 25 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to q=−√ |
| to q=− |
| lub q=√ |
| tp q= |
| |
| | 25 | | 5 | | 25 | | 5 | |
| | 1 | |
Masz wyliczone q wiec z tego ze a12= |
| wylicz a1 i podstaw do wzoru an=a1*qn−1 |
| | q4 | |
25 sie 00:03
ZK: | | 1 | | 1 | | 1 | |
No to dalej tak jesli q2= |
| to q4=( |
| )2= |
| |
| | 25 | | 25 | | 625 | |
| | 1 | | 1 | |
a12= |
| to a1=√ |
| =√1*625=√625=25 |
| | q4 | | q4 | |
| | 1 | |
zatem an=a1*qn−1 to an=25*(− |
| )n−1 a drugi wzor napisz sama tylko za q |
| | 5 | |
25 sie 11:37
MOnii: | | 1 | |
no tak... często mylę arytmetyczny z geometrycznym.. ale dobra tam.. a1 wyszło mi |
| . |
| | 25 | |
| | 1 | | 1 | |
Natomiast q |
| lub − |
| . Ale za to nie wychodzi mi wzór ogólny... Wyszedł mi |
| | 5 | | 5 | |
an=5
n−3 lub an=−5
n−3, a powinno wyjść an=5
3−n lub an=−5
3−n, znowu coś źle robię,
| | 1 | | 1 | |
ale coś mylę, moze wstawię obliczenia. an= |
| *5n−1 ∨ an= |
| *(−5)n−1 ; |
| | 25 | | 25 | |
| | 1 | | 1 | |
an=( |
| )2*5n−1 ∨ an=( |
| )2*(−5)n−1 ; an=5−2*5n−1 ∨ an=5−2*(−5)n−1 |
| | 5 | | 5 | |
; an=5
−2+(n−1) ∨ an=−5
−2+(n−1) ; an=5
n−3 ∨ an=−5
n−3
25 sie 12:01
MOnii: nie rozumiem jak Tobie wyszło w a1=25. Nie ogarniam dlaczego 1*625
25 sie 12:03
PK: Skąd wziełaś 5n skoro q=1/5, (1/5)n=5−n i wzór ogólny będzie się zgadzał.
25 sie 12:07
PK: Oczywiście a1=25 czyli 52. Ostatecznie an= 52*(1/5)n−1 = 52*5−(n−1) = 5(3−n)
25 sie 12:11
MOnii: no tak.. zamiast wstawic "a" to ja wstawiam "z". Jak zawsze, Ale już rozumiem... Ja od samego
| | 1 | |
początku uparłam się, że q to 5, pomimo że, wyszło mi, iż jest to |
| , Oke  Dziękuję Wam |
| | 5 | |
bardzo^^
25 sie 12:24
ICSP: Ja przedstawię rozwiązanie nieschematyczne

a
1 * a
5 = 1 ⇒ (a
3)
2 = 1 ⇒ a
3 = 1 v a
3 = −1
wstawiając to do drugiego równania :
| a22 | |
| = 25 ⇒ a22 = 25 ⇒ a2 = 5 v a2 = −5 |
| a32 | |
mamy wiec możliwości :
a
2 = 5
a
3 = 1
a
2 = −5
a
3 = −1
pozostałe dwa ciągi nie będą monotoniczne więc nie spełniają warunków zadania.
a
2 = 5 , a
3 = 1
| | 1 | | 1 | |
an = |
| n−3 v an = − ( |
| )n−3 |
| | 5 | | 5 | |
25 sie 12:25
ZK: | | 1 | | 1 | | 12 | | 1 | |
Popatrz jesli q2= |
| to q4=(q2)2=( |
| )2= |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 252 | | 625 | |
dlaczego 1*625 ?
| | 1 | | 1 | |
Otoz mam z 1 rownania ze a12= |
| to a12= |
| dzielenie zastepuje |
| | q4 | | | |
| | 625 | |
mnozenem i mam a12=1* |
| =1*625=625 mam wiec a12=625 to a1=√625=25 i |
| | 1 | |
zapomnialem o drugim rozwiazaniu bo a
1=−
√625=−25.
Wiec nasze a
1=25 lub a
1=−25.
25 sie 12:28
pigor: ..., no to może jeszcze np. tak : (a
n) ciąg geometryczny
monotoniczny (
q >0), więc
| | a22 | | a1a3 | |
a1a5=1 i |
| =25 i a3≠0 ⇔ a1a5=1 i |
| =25 ⇔ |
| | a32 | | a32 | |
| | a1 | | a1 | |
⇔ a1a5=1 i |
| =25 ⇔ a1a1q4=1 i |
| =25 ⇔ |
| | a3 | | a1q2 | |
⇔ |a
1q
2|=1 i q
2=
125 ⇔ |a
1|q
2= 1 i q
2=
125 ⇒
⇒ |a
1|=25 i q=
15 ⇔ (a
1=5
2 i q=5
−1)
lub (a
1= −5
2 i q=5
−1) , więc
an= a1qn−1, czyli a
n= 5
2*(5
−1)
n−1 lub a
n= −5
2*(5
−1)
n−1 ⇔
⇔ a
n= 5
2*5
−n+1 lub a
n= −5
2*5
−n+1 ⇔ a
n= 5
−n+3 lub a
n= −5
−n+3 ⇔
⇔
an= 53−n lub
an= −53−n − szukany
wzór ogólny danego ciągu . ...
25 sie 12:53
MOnii: spoko, napisałam , że już rozumiem, dzięki
25 sie 13:18
pigor: ..., cieszę się, że rozumiesz
tylko, że ja nie wiem co tam napisano i rozwiązałem sobie ot tak ...

"po swojemu"
25 sie 13:21
ZK: Po prostu. Caly
pigor
25 sie 13:32