matematykaszkolna.pl
dowod Piotrek: jak udowodnic ze iloczyn dwoch liczb ktorych suma jest rowna Z jest najwiekszy gdy jest to kwadrat jednej liczby
24 sie 17:32
Piotrek: czyli ze 52>4*6 102>7*3 itd.
24 sie 17:33
pigor: ... , niestety nie rozumiem tego bełkotu , może mógłbyś podać oryginalną treść zadania o ile taka istnieje, co
24 sie 18:05
Piotrek: Rozważmy równoległoboki o danym obwodzie 2p i kącie ostrym przy o mierze \alpha . Jakiej długości boki ma równoległobok o największym polu? P=absinα zeby bylo max to sinα=1 teraz mamy P=ab −−> max czyli iloczyn dwoch liczb jak najwiekszy nie wiem co dalej kombinuje w ten sposob jak podalem wyzej ze kwadrat daje zawsze najwiecej ale jak udowodnic to nie wiem
24 sie 18:08
pigor: wg. mnie miara α nie ma tu znaczenia, a odpowiedź na tak postawiony problem, to dla a=b=12p, czyli dla rombu o boku długości 14 danego obwodu .
24 sie 18:19
Piotrek: no dobra odpowiedz znam ale jak ją zgadłeś? kąt chyba ma znaczenie bo jak będzie np.30 to sinα=1/2 i pole jest wtedy 2x mniejsze
24 sie 18:22
Basia: dane: p; α 0 < a,b < p 2a+2b = 2p a+b = p b = p−a P = a*b*sinα P = a(p−a)*sinα skoro α jest dane to sinα też, czyli traktujesz to jak stałą C>0 (bo sinus kąta ostrego jest dodatni) i badasz dla jakiego a funkcja P(a) przyjmuje wartość największą P(a) = C*a(p−a) = Cpa − Ca2 = −Ca2 + Cpa
 −Cp p 
amax =

=

−2C 2 
 p p 
bmax = p−

=

2 2 
24 sie 18:35
Piotrek: dziekuje Basiu rozwialas moje watpliwosci
24 sie 18:36
pigor: ... , a no tak : α=const. − dana miara kąta , a więc 2a+2b=2p= const. ⇒ (*) b=p−a, zatem pole P(a,b)= absinα ⇔ P(a)= a(p−a)sinα ⇔ ⇔ (**) P(a)= −sinα a(a−p) − funkcja kwadratowa zmiennej a, więc tu max P będzie dla a= 12(0+p)) = 12p , czyli z (*) dla b= 12p= a i tyle ,a jeśli chcesz wiedzieć ile ta max. wartość P wynosi to np. z (**) masz P(12p)= −sinα*12p(12p−p)= 14p2sinα i tyle. ... emotka .
24 sie 18:40
Piotrek: pigor rowniez dziekuje
24 sie 18:42
Piotrek: Bardzo podobne, czy ktos moglby sprawdzic? Rozwazmy trapezy rownoramienne ktorych obwod jest rowny 2p a kat ostry ma miare α. Wyznacz dlugosc ramienia tego trapezu ktory ma najwieksze pole. a,b − podstawy c−ramię a+b+2c=2p a+b=2p−2c
(a+b)/2 

p−c 
P=(p−c)h P=acsinα
 h 
sinα=

h=sinα*c
 c 
P=(p−c)sinα=sinαpc−sinαc2
 −sinαp p 
xw=

=

−2sinα 2