dowod
Piotrek: jak udowodnic ze iloczyn dwoch liczb ktorych suma jest rowna Z jest najwiekszy gdy jest to
kwadrat jednej liczby
24 sie 17:32
Piotrek: czyli ze
52>4*6
102>7*3 itd.
24 sie 17:33
pigor: ... , niestety nie rozumiem tego bełkotu , może mógłbyś podać
oryginalną treść zadania o ile taka istnieje, co
24 sie 18:05
Piotrek: Rozważmy równoległoboki o danym obwodzie 2p i kącie ostrym przy o mierze \alpha . Jakiej
długości boki ma równoległobok o największym polu?
P=absinα
zeby bylo max to sinα=1
teraz mamy P=ab −−> max czyli iloczyn dwoch liczb jak najwiekszy nie wiem co dalej
kombinuje w ten sposob jak podalem wyzej ze kwadrat daje zawsze najwiecej ale jak udowodnic to
nie wiem
24 sie 18:08
pigor: wg. mnie miara α nie ma tu znaczenia, a odpowiedź
na tak postawiony problem, to
dla a=b=12p, czyli dla rombu o boku długości 14 danego obwodu .
24 sie 18:19
Piotrek: no dobra odpowiedz znam ale jak ją zgadłeś?
kąt chyba ma znaczenie bo jak będzie np.30 to sinα=1/2 i pole jest wtedy 2x mniejsze
24 sie 18:22
Basia:
dane: p; α
0 < a,b < p
2a+2b = 2p
a+b = p
b = p−a
P = a*b*sinα
P = a(p−a)*sinα
skoro α jest dane to sinα też, czyli traktujesz to jak stałą C>0 (bo sinus kąta ostrego jest
dodatni)
i badasz dla jakiego a funkcja P(a) przyjmuje wartość największą
P(a) = C*a(p−a) = Cpa − Ca
2 = −Ca
2 + Cpa
24 sie 18:35
Piotrek: dziekuje Basiu rozwialas moje watpliwosci
24 sie 18:36
pigor: ... , a no tak : α=const. − dana miara kąta , a więc
2a+2b=2p= const. ⇒ (*)
b=p−a, zatem
pole P(a,b)= absinα ⇔ P(a)= a(p−a)sinα ⇔
⇔ (**)
P(a)= −sinα a(a−p) − funkcja kwadratowa zmiennej a,
więc
tu max P będzie dla a=
12(0+p)) =
12p , czyli z (*)
dla
b= 12p= a i tyle ,a jeśli chcesz wiedzieć
ile ta max. wartość P wynosi to np. z (**) masz
P(12p)= −sinα*
12p(
12p−p)=
14p2sinα i tyle. ...

.
24 sie 18:40
Piotrek: pigor rowniez dziekuje
24 sie 18:42
Piotrek: Bardzo podobne, czy ktos moglby sprawdzic?
Rozwazmy trapezy rownoramienne ktorych obwod jest rowny 2p a kat ostry ma miare α. Wyznacz
dlugosc ramienia tego trapezu ktory ma najwieksze pole.
a,b − podstawy c−ramię
a+b+2c=2p
a+b=2p−2c
P=(p−c)h P=acsinα
P=(p−c)sinα=sinαpc−sinαc
2
24 sie 20:13
Piotrek: | | (a+b) | |
5 linijka od dolu |
| =p−c |
| | 2 | |
24 sie 20:14
mango:
| | p | |
Napisz c= |
| i będzie ok  |
| | 2 | |
24 sie 20:41