kombinacje
marco: W turnieju szachowym każdy z zawodników rozegrał z każdym dwie partie. Ilu było zawodników,
jeśli rozegrano 42 partie?
Prosiłbym o wytłumaczenie bo jak to rozwiązać to wiem.
25 sie 16:31
Janek191:
n*( n −1) = 42 = 7*6
więc
n = 7
Odp. Było 7 zawodników.
===========================
25 sie 19:22
marco: Ja wiem że to tak trzeba zrobić ale jakieś wytłumaczenie bym prosił.
26 sie 13:02
marco: Może ktoś wyjaśnić?
26 sie 15:57
26 sie 16:01
Janek191:
Np. Mamy 3 zawodników: A,B, C
Ilość partii: A z B, A z C , B z A, B z C, C z A , C z B
6 = 3*2
−−−−−−−−−−−
Mamy 4 zawodników: A , B, C , D
Ilość partii:
A z B, A z C, A z D
B z A, B z C, B z D
C z A, C z B, C z D
D z A, D z B, D z C
4* 3 = 12
−−−−−−−−−−−−
Przy n zawodnikach jest n*( n − 1) partii, gdy każdy z każdym rozegra dwie partie.
===================================================================
26 sie 16:06
Mila:
Może od końca:
Jeśli masz 7 osób to 2 osoby do rozegrania partii możesz wybrac na
| |
sposobów ( na tyle sposobów wybrałeś i będą w tym pary "każdy z każdym") |
| |
Ogólnie
Jeśli ma być rewanż to :
=(n−1)*n
26 sie 17:37