Pomocy kombinatoryka - wogole tego nie czaje
jurekr: zad1. w turnieju szachowym rozegrano 55 partii. Ilu było uczestników, jeśli każdy uczestnik
rozegrał jedną partię z każdym z pozostałych.
zad2. Z talii 52 kart wybrano 5 kart, wśród których są 3 asy. Na ile sposobów można dokonać
takiego wyboru?
zad3. Do klubu golfowego należy 20 mężczyzn i 10 kobiet. Członkowie wybierają przewodniczącego,
jego zastępcę oraz skarbnika. Na ile sposobów mogą dokonać wyboru, jeśli ma być wybrana
przynajmniej jedna kobieta?
5 sty 20:59
Krzysiek: 1) można na logikę
jeżeli jest np. 4 graczy:
I,II,III,IV
to pierwszy gra trzy partie, drugi dwie trzeci jedną
czyli: 3+2+1
dla 6 graczy
5+4+3+2+1
więc aby było 55 to
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10 =55
więc jest jedenastu graczy
5 sty 21:05
Eta:
zad1/
lub tak
n −−− zawodników do gry wybiera n−1 zawodników ( bo sam ze sobą nie gra
grają bez rewanżu
n(n−1)= 110 = 11*10 ⇒ n= 11
5 sty 21:09
Basiek: 1) Alternatywnie : n− liczba graczy
(każdy gracz zagra z jednym pozostałym, czyli wszystkich jest 11, czyli każdy zagra z 10ma
zawodnikami, bo sam ze sobą nie gra) , a dzielone po 2, bo : ja gram z nim, on gra ze mną, tak
tu jest policzone, czyli jedna partia jest liczona 2 razy.
LUB
5 sty 21:11
Eta:
5 sty 21:12
krystek: | n(n−1) | |
| =55⇒n(n−1)=110⇒n(n−1)=10*11 stad n=11 |
| 2 | |
5 sty 21:13
krystek: 
dla pracowitych!Basiek
5 sty 21:15
5 sty 21:15
Eta:
Dla
krystek
5 sty 21:18
Basiek: | | | |
3) Wszystkich możliwości jest Ω= | −> z wszystkich ludzi wybieram 3 osoby. |
| | |
ale my chcemy co najmniej 1 kobietę, czyli
Lub chyba prościej: od wszystkich możliwości odejmujemy zdarzenie przeciwne
zdarzenie przeciwne: nie ma kobiet w zarządzie, są sami faceci
| | | | | | |
Czyli nasze poszukiwane zdarzenie IAI= Ω−IA'I= | − | |
| | | |
5 sty 21:20
krystek: @Eta dziękuje bardzo i zyczę miłego wieczoru! Do jutra!
5 sty 21:20
Basiek: O, dziękuję
Krystek
5 sty 21:31
Eta:
zad3/
wybieramy 1 przewodniczącego i 1 zastępcę i 1 skarbnika
wybieramy po 1 osobie ze wszystkich łącznie na 30*29*28 = .... sposobów
i odrzucamy tę możliwość , gdy wybrano samych "chłopów"

na 20*19*18 = ....sposobów
zatem w skład szanownej "trójcy" wejdzie przynajmniej jedna kobieta :
30*29*28 − 20*19*18= .... sposobów

dla
Basiek
5 sty 21:40