turniej szachowy
Karolina...: W turnieju szachowym, w którym każdy szachista rozegrał jedną partię z kazdym z
pozostałych zawodników rozegrano 66partii. Ilu zawodników brało udział w turnieju?
31 sty 16:59
Bogdan:
Wyobraź sobie wielokąt wypukły złożony z n wierzchołków, połącz wszystkie
wierzchołki tego wielokąta odcinkami, zobaczysz wielokąt i wszystkie jego przekątne.
Ten obrazek ilustruje podane zagadnienie (wierzchołki wielokąta to zawodnicy).
Z iloma wierzchołkami można połączyć każdy z wierzchołków wielokąta?
Odp. Każdy z n wierzchołków można połączyć z pozostałymi (n - 1) wierzchołkami.
Każde połączenie (czyli każdy odcinek) łączy 2 punkty, więc pojedyńczych
połączeń (odcinków) jest n * (n - 1) / 2.
Wiemy, że jest tych odcinków, czyli połączeń punktów, czyli partii 66.
Trzeba więc rozwiązać równanie: n * (n - 1) / 2 = 66 wiedząc, że n jest liczbą
naturalną.
31 sty 17:30
gumiś:
Można też powiedzieć ,że nie było rewanżu
czyli / 2 i sam ze soba nie grał

czyli n( n-1)
czyli tak jak Ci Bogdan napisał!
n(n-1) /2 = 66 teraz równanie / *2
n(n-1) = 132 już widać ,że 12*11= 132
n
2 - n - 132 =0 chyba potrafisz takie równanie rozwiązać
bo to równanie kwadratowe i pamiętaj co piszemy n€N
czyli było 12 zawodników ( oblicz to z róanania i tyle Ci wyjdzie!
31 sty 17:39